Cerar: EU potrebno zajedničko rješenje za izbjegličku krizu

"Situacija je u potpunosti van kontrole i nema nikakve veze sa humanošću, intergracijom i pomoći", dodao je Cerar
0 komentar(a)
Miro Cerar, Foto: Reuters
Miro Cerar, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2016. 16:52h

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je danas da je Evropskoj uniji potrebno zajedničko rješenje za izbjegličku krizu u narednim nedjeljama kako bi se izbjegli eventualni konflikti između država.

"Nemamo vremena do proljeća da nađemo rješenje, porebno nam je rješenje u narednih nekoliko nedjelja... ukoliko to ne uradimo možemo da očekujemo konflikte među državama", rekao je Cerar na konferenciji za novinare koju je održao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, prenio je Rojters.

"Situacija je u potpunosti van kontrole i nema nikakve veze sa humanošću, intergracijom i pomoći", dodao je Cerar.

Orban je ranije danas tokom posjete Sloveniji izjavio da treba podići ogradu na makedonskoj i bugarskoj granici sa Grčkom da bi se smanjio priliv izbjeglica u Evropu.

"Ukoliko ne možemo da obezbjedimo spoljnje granice (EU) bez obzira na to koliko to košta i koliko je zahtjevno, sami ćemo uništiti šengenski režim", izjavio je Orban.

Ministri unutrašnjih poslova EU razgovaraće u ponedjeljak u Amsterdamu o opcijama za produžavanje privremenih pograničnih kontrola u Šengen zoni kako bi se kontrolisao priliv migranata, najavila je ranije danas portparolka Evropske komisije.

"Još nismo pokrenuli taj mehanizam...ali takva mogućnost postoji i Komisija je spremna da je iskoristi ako treba", rekla je portparolka, govoreći o eventualnom produženju kontrola na dvije godine.

Bonus video: