ČOVJEK BEZ POLITIČKOG ISKUSTVA

Hoće li Orešković biti samostalan: Karamarko i Petrov mu uglavnom sastavljali Vladu

Javnost je bila iznenađena tim potezom budući da je o njemu odlučeno u roku od 24 sata, ali još više kada se u njegovom prvom obraćanju novinarima otkrilo da govori lošim hrvatskim jezikom s jakim kanadsko-engleskim akcentom
55 pregleda 0 komentar(a)
Tihomir Orešković, Foto: Betaphoto/HINA
Tihomir Orešković, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 22.01.2016. 13:34h

Mandatar za sastav nove hrvatske vlade Tihomir Orešković je hemičar i menadžer iz Kanade, a u hrvatsku politiku dolazi s funkcije glavnog finansijskog direktora farmaceutske kompanije Teva i nema nikakvog političkog iskustva.

O tom 49-godišnjem Hrvatu iz Kanade veoma malo se znalo prije nego što ga je desna Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) neočekivano kao nestranačku osobu predložila za mandatara.

To je bio rezultat kompromisa o formiranju većine sa koalicijom nezavisnih lista Most koja je bila najveće iznenađenje novembarskih parlamentarnih izbora.

Javnost je bila iznenađena tim potezom budući da je o njemu odlučeno u roku od 24 sata, ali još više kada se u njegovom prvom obraćanju novinarima otkrilo da govori lošim hrvatskim jezikom s jakim kanadsko-engleskim akcentom.

Pojedini analitičari su odmah upozorili da je veći problem od njegovog nepoznavanja jezika to što ne poznaje Hrvatsku i što je sve oko njega velika nepoznanica - od načina na koji je izabran do uslova u kojima je prihvatio tako odgovornu političku dužnost, a da većinu svojih ministara vidi prvi put u životu.

Kritičari dovode u pitanje njegovu samostalnost, jer su vladu najvećim dijelom sastavljali predsjednici HDZ i Mosta, Tomislav Karamarko i Božo Petrov, dok zagovornici njegovog izbora ističu Oreškovićevu neopterećenost domaćim političkim odnosima, veoma uspješnu međunarodnu poslovnu karijeru i svjesnost da je gorući problem Hrvatske javni dug.

"Domoljub sam i čast mi je da sam dobio priliku da se mogu vratiti i pomoći svom narodu", rekao je Orešković u jedom od svojih prvih obraćanja novinarima.

Orešković je rođen 1966. u Zagrebu, a dvije godine kasnije s roditeljima se odselio u Kanadu. Diplomirao je hemiju na Univerzitetu Mekmasgter u Kanadi, na kojem je završio i MBA studije usmjerene na finansije i informacione sisteme.

Profesionalnu karijeru počeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske firme Eli Lili u Kanadi u kojoj je obnavljao razne funkcije, a iz nje odlazi s mjesta direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove.

Karijeru nastavlja u Novofarmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i specijalne proizvode, te glavnog finansijskog direktora.

Plivi se pridružio 2009. kao glavni finansijski direktor za Istočnu Evropu, a godinu kasnije je imenovan na poziciju glavnog finansijskog direktora za region EMIA (Istočna Evropa, Mediteran, Izrael i Afrika).

Od 2012. je bio predsjednik Uprave i vodio je poslovanje Plive u regionu Jugoistočne Evrope.

Od prošle godine obavlja funkciju glavnog finansijskog direktora vlasnika Plive, kompanije Teva Evropa, sa sjedištem u Amsterdamu.

Iako Orešković ima uspješnu međunarodnu polovnu karijeru, rijetko se pojavljivao u javnosti, ali su po objavljivanju da će biti predložen za mandatara u medijima objavljeni njegovi kritički stavovi o ekonomskoj klimi u državi i sporoj birokratiji.

O njegovom privatnom životu malo se zna, a u službenoj biografiji koja je na stranicama Sabora Hrvatske objavljena uoči glasanja o novoj vladi, pod "Ostalo" su navedeni golf, putovanja, fotografija i čitanje.

Nedavno je u intervjuu Jutarnjem listu rekao da je katolik i da kad god ima priliku, sa suprugom i četvoro djece ide u crkvu.