Nikolić: Osuda Ivanovića podsjeća na sječu knezova 1804. godine

"To je pokušaj da se Srbi politički obezglave, a način na koji je to urađeno podsjeća na siječu knezova 4. februara 1804. godine, u kojoj su turske dahije pobile većinu istaknutih Srba, kako bi spriječili borbu za slobodu i pravdu", navodi se u pisanoj izjavi predsjednika Srbije
12 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 22.01.2016. 11:47h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je danas da je osuđujuća presuda lideru građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću za ratne zločine donijeta da bi se opravdalo njegovo sklanjanje sa političke scene na Kosovu i Metohiji i da bi se onemogućio da predvodi Srbe u pokrajini.

"To je pokušaj da se Srbi politički obezglave, a način na koji je to urađeno podsjeća na siječu knezova 4. februara 1804. godine, u kojoj su turske dahije pobile većinu istaknutih Srba, kako bi spriječili borbu za slobodu i pravdu", navodi se u pisanoj izjavi predsjednika Srbije.

Nikolić je dodao da nikakva presuda ne može da legalizuje protjerivanje Srba, koje bi dovelo do toga da se "legalizuje otimanje dijela teritorije Srbije i srpskih vekovnih ognjišta".

"Oliver Ivanović nije kriv. Ili je kriv samo zato što je Srbin", ocijenio je Nikolić.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović osuđen je juče na devet godina zatvora u Osnovnom sudu u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici zbog ratnog zločina nad Albancima 1999. godine.

Bonus video: