Koalicija oko Gruevskog: Spremni smo za izbore 24. aprila

Prema makedonskom izbornom zakonu, ako ostavka Gruevskog bude konstatovana danas izbori bi trebalo da se održe 27. aprila
0 komentar(a)
Makedonija izbori, Foto: Shutterstock
Makedonija izbori, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.01.2016. 17:49h

Koalicija Za bolju Makedoniju, na čelu sa VMRO DPMNE, danas je jedoglasno odlučila da je spremna za izbore 24. aprila, saopštio je danas premijer Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski.

Na konferenciji za novinare, na kojoj nisu bila dozvoljena pitanja, Gruevski je rekao da su četiri najveće političke partije VMRO DPMNE, SDSM, DUI i DPA stavile potpies na Dogovor iz Pržina koji predviđa vanredne parlamentarne izbore za 24. april.

Gruevski je rekao da će se tako sačuvati demokratski kapaciteti, a odluka koalicije Za bolju Makedoniju je donijeta sa ciljem da se završi politička kriza.

Skupština Makedonije danas bi trebalo da konstatuje ostvku premijera Nikole Gruevskog.

Gruevski je 14. januara kod predsjednika Sobranja Trajka Veljanovskog deponovao ostavku na mjesto premijera koja je uslovljena datumom održavanja izbora, odnosno treba da bude aktivirana 100 dana pred vanredne parlamentarne izbore.

Iz najveće opozicione stranke SDSM za televiziju Telma su rekli da neće izaći na izbore 24. aprila, a nezvanično se očekuje da lider SDSM Zoran Zaev večeras održi konferenciju zas novinare.

Prema makedonskom izbornom zakonu, ako ostavka Gruevskog bude konstatovana danas izbori bi trebalo da se održe 27. aprila.

Portparolka eurokomesara za proširenje Maja Kocijančić rekla je danas da je izvodivo da vanredni izbori u Makedoniji budu održani 24. aprila, kako je bilo predviđeno dogovorom iz Pržina, ali za to je potreban međupartijski dogovor.

Juče su nastavljeni pregovori radnih grupa četiri najveće političke stranke o sprovođenju dogovora iz Pržina, na kojem ih je predsjednik Državne izborne komisije Aleksandar Čičakovski obavijestio da vanredni izbori u Makedoniji tehnički mogu da se sprovedu 24. aprila, ali da do tada ne može da se obavi temeljna provjera biračkog spiska.

Kancelarija za proširenje EU Johanesa Hana je sinoć potvrila da lideri četiri najveće partije u Makedoniji traže novi datum za održavanje prijevremenih parlamntarnih izbora, pošto su propali pregovori da to bude 24. aprila, jer opoziciona SDSM nije pristala na taj datum zato što nisu ispunjeni svi uslovi dogovora iz Pržina.

Politička kriza u Makedoniji traje od polovine 2014. godine kada je SDSM odbio da uđe u parlament tvrdeći da je VMRO DPMNE lažirala izbore, a zatim objavio na desetine tajno prisluškivanih razgovora, za koje tvrdi da dokazuju namještanje izbora i korupciju na vlasti.

Bonus video: