Prihvaćena ostavka Gruevskog, vanredni izbori 24. aprila

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov dao je mandat za sastav prelazne vlade Emilu Dimitrijevu, koji večeras parlamentu treba da predstavi sastav te vlade, u kojoj će biti i ministri iz SDSM-a
0 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2016. 21:13h

Makedonska skupština odlučila je večeras da vanredni parlamantarni izbori u toj zemlji budu održani 24. aprila i konstatovala je ostavku premijera Nikole Gruveskog.

Poslanici opozicione SDSM napustili su zasjedanje Sobranja prije donošenja odluke o izborima.

Koordinator poslaničke grupe SDSM Goran Sugarevski je ponovio stav te partije da neće izaći na izbore bez prečišćenih biračkih spiskova i sređenog stanja u medijima.

On tvrdi da Gruevski i VMRO-DPMNE nisu ispunili ključne obaveze Dogovora iz Pržina.

Poslanici vladajuće koalicije VMRO-DPMNE i albanske DUI podnijeli su prethodno predsjedniku makedonske skupštine Trajku Veljanoskom nacrt odluke o raspuštanju parlamenta koji bi trebalo da stupi na snagu od 24. februara.

Oni su zatražili od skupštine da razmotri odluku na narednoj sjednici.

"Pozivamo na usvajanje ove odluke, imajući u vidu potrebu pune primjene zakona koje je usvojila Skupština Republike Makedonije i kako bi se okončala politička kriza", naveli su poslanici u pismu predsjedniku parlamenta.

Ispunjavanje obaveze raspuštanja parlamenta ide u prilog uspostavljanju stabilnih političkih odnosa u Makedoniji, ekonomskog napretka zemlje i njenih evroatlantskih integracija, naveli su poslanici.

Makedonski premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski izjavio je ranije danas da će vanredni parlamentarni izbori biti održani 24. aprila, u skladu sa dogovorom lidera četiri najveće partije postignutom ljetos u Pržinu uz posredovanje evropskog komesara Johanesa Hana.

Gruevski je ovo izjavio poslije sastanka sa strankama koje su u koaliciji sa njegovom VMRO-DPMNE, samo nekoliko dana poslije maratonske rasprave u petak koja je imala za cilj da se opoziciona SDSM primora da se pridržava dogovorenog datuma, prenosi makedonska agencija MIA.

"Makedonija mora da ide naprijed. Politički lideri u Makedoniji danima intenzivno razgovaraju. Država i njeni građani su previše dugo bili taoci destruktivne političke klime koja ima negativne efekte i prestavlja rizik za nas na svaki mogući način," rekao je Gruevski.

On je istakao da je ulog ogroman i da se radi o tome da li će građani nastaviti da žive u sred politicke krize ili će moći da sve ovo ostave iza sebe.

"Dogovor iz juna i jula je postignut kako bi se zemlji omogućilo da što prije izađe iz ove situacije. Vanredni izbori su najbolji put za izlazak iz političke krize. Zato vas danas sa ponosom obavještavam da je zemlja učinila odlucan korak da okonča krizu i krene u budućnost. To će početi izborima 24. aprila", rekao je Gruevski.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov dao je mandat za sastav prelazne vlade Emilu Dimitrijevu, koji večeras parlamentu treba da predstavi sastav te vlade, u kojoj će biti i ministri iz SDSM-a, objavili su makedonski mediji.

Dimitrijev, koji je poslanik i predsjednik komisije za odbranu i bezbjednost, treba da bude premijer u narednih 100 dana, poslije kojih treba da budu održani izbori.

Bonus video: