Amfilohije: Nije bilo riječi o dolasku pape u Srbiju

Mitropolit Amfilohije rekao je novinarima da je papi uručen odgovor patrijarha srpskog Irineja na njegovo pismo od prošle godine, a u vezi kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca
106 pregleda 151 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.01.2016. 14:44h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije potvrdio je danas u Beogradu da su predstavnici SPC boravili u Vatikanu, ali je negirao da je tom prilikom bilo razgovora o dolasku poglavara Katoličke crkve pape Franje u Srbiju.

Hrvatski mediji saopštili su juče o ovom, kako su naveli "tajnom sastanku", a razgovor je, kako je prenio "Jutarnji list", prošao u potpunoj komunikacijskoj izolaciji, jer je tretiran kao privatna audijencija "Izaslanstva srpsko pravoslavne Patrijaršije".

Mitropolit Amfilohije rekao je novinarima da je papi uručen odgovor patrijarha srpskog Irineja na njegovo pismo od prošle godine, a u vezi kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.

U delegaciji su pored njega, rekao je mitropolit, bili vladika bački Irinej i Darko Tanasković, bivši ambasador Begrada u Vatikanu i aktuelni ambasador Srbije pri UNESCO.

Videćemo da li će predstavnici SPC ići u Brisel

Ne zna se da li će predstavnici SPC učestvovati u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu kada na devnii red dođu pitanja crkvene baštine na KiM, izjavio je Amfilohije.

"To ćemo da vidimo. To se tiče suštinskih pitanja Kosova i Metohije i samo bezumni ljudi bi mogli da isključe crkvu", rekao je mitropolit.

Odgovarajući na pitanje da li će SPC imati svoje predstavnike u Briselu, mitropolit je neučestvovanje predstavnika SPC uporedio sa idejom ministra prosvjete Srđana Verbića da se iz škola izopšti vjeronauka.

A na pitanje da li je vrijeme da se crkva pita o političkim pitanjima zemlje u ovoj godini, Amfilohije je kratko rekao:

"Za crkvu važi drevna istina, ništa što je ljudsko nije i tuđe".

Bonus video: