Gruevski: Rano je za izjave, idem da otvaram novu fabriku

On se sa Hanom sastao u prisustvu svojih najbližih saradnika. Susret Gruevskog i Hana je trajao oko jedan sat, a evrokomesar za pregovore o proširenju se u Skoplju prethodno sreo i sa vrhom opozicione SDSM
91 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2016. 16:50h

Premijer Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski odbio je danas, nakon sastanka sa komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom, da daje izjave, jer je, kako je rekao, rano za izjave sa tog sastanka.

"Rano je za izjave iz Pržina. Kad dođe vrijeme za izjave sa ovoga, daću je. Sada idem da otvaram novu fabriku", rekao je Gruevski, koji je uslovno deponovao ostavku, prenose makedonski mediji.

On se sa Hanom sastao u prisustvu svojih najbližih saradnika. Susret Gruevskog i Hana je trajao oko jedan sat, a evrokomesar za pregovore o proširenju se u Skoplju prethodno sreo i sa vrhom opozicione SDSM.

I taj sastanak je trajao oko jedan sat, a nakon toga je lider SDSM Zoran Zaev kratko novinarima rekao da je rano da se daju bilo kakve precizne izjave, jer je, prema njemu, imperativ da se iz Dogovora ispuni dio oko medijskih sloboda i pročišćavanja biračkog spiska.

Han je prije početka sastanka sa liderima VMRO DPMNE, SDSD i dvije najveće partije Albanaca u Makedoniji, DUI i DPA, koji su potpisali dogovor o rješavanju političke krize u Makedoniji nazvan Pržino, kratko rekao da se nada da će dan biti dobar.

Evropski komesar je najpre imao odvojene sastanke da bi potom bio održan i zajednički sastanak sa predstavnicima makedonskih političkih stranaka.

Iz Hanovog kabineta je prije sastanka sa četiri partije saopšteno da će ih podsjetiti na odgovornost, uključujući i potrebu da budu obezbijedjeni uslovi za vjerodostojne izbore, u skladu sa već usaglašenim rokovima iz dogovora iz Pržina, kojim su predviđeni vanredni parlamnetarni izbori za 24. april.

U danu kada je Han došao u Skoplje radi kontrole sporovođenja dogovora iz Pržina, premijer Nikola Gruevski je u parlametu deponovao ostavku sa uslovom da važi 100 dana pred formiranje prelazne vlade koja bi trebalo da pripremi varedne parlamntarne izbore.

Njegova ostavka u skladu je sa dogovorom koji su ljetos potpisali lideri opozicione SDSM i vladajuće VMRO DPMNE i dvije najveće stranke Albanaca u Makedoniji (DUI i DPA) uz posredovanje EU i SAD.

Taj dogovor predviđa niz zakonskih i institucionalnih promena, kao i da 100 dana prije izbora premijer Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski podnese odstavku kako bi bila formirana prelazna vlada, koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore.

Prelaznu vladu do novih izbora predvodiće generalni sekretar vladajuće VMRO-DPMNE Emil Dimitriev, odlučio je sinoć Centralni komitet te stranke, ali će ličnost sa kojom će vladajuća partija nastupiti na sljedećim izborima ostati Nikola Gruevski.

Bonus video: