Makedonija: Premijer Gruevski podnio ostavku

Prelaznu vladu do novih izbora predvodiće generalni sekretar vladajuće VMRO-DPMNE Emil Dimitriev, odlučio je sinoć Centralni komitet te stranke, ali će ličnost sa kojom će vladajuća partija nastupiti na sljedećim izborima ostati Nikola Gruevski
217 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2016. 11:11h

Predsjednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanovski potvrdio je da mu je danas dostavljena ostavka premijera Nikole Gruevskog, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Veljanovski je naveo da će postupiti u skladu sa ustavom i zakonom kao i Dogovorom iz Pržina koji su ljetos potpisale četiri vodeće stranke u Makedoniji o načinu za izlazak iz političlke krize.

On je izrazio nadu da će politički lideri Makedonije "uspjeti da prevaziđu izazove u funkciji daljeg demokratskog razvoja zemlje". "Vjerujem da će u predstojećem periodu biti napravljen još jedan korak naprijed u ispunjavanju Sporazuma kako bi dodatno stabilizovali situaciju u zemlji", istakao je Veljanovski.

Gruevski je sinoć saopštio da danas podnosi pisanu ostavku predsjedniku Sobranja koja stupa na snagu 100 dana prije datuma za koji su zakazani izbori.

Njegova ostavka u skladu je sa dogovorom koji su ljetos potpisali lideri opozicione SDSM i vladajuće VMRO DPMNE i dvije najveće stranke Albanaca u Makedoniji (DUI i DPA) uz posredovanje EU i SAD.

Taj dogovor predviđa niz zakonskih i institucionalnih promjena, kao i da 100 dana prije izbora premijer Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski podnese odstavku kako bi bila formirana prelazna vlada, koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore.

Prelaznu vladu do novih izbora predvodiće generalni sekretar vladajuće VMRO-DPMNE Emil Dimitriev, odlučio je sinoć Centralni komitet te stranke, ali će ličnost sa kojom će vladajuća partija nastupiti na sljedećim izborima ostati Nikola Gruevski.

U Skoplju danas boravi i evropski komesar Johanes Han koji će podsjetiti sve strane na dogovor iz Pržina, po kojem je do 24. aprila neophodno obezbijediti uslove za kredibilne izbore.

Bonus video: