OČEKUJE SE OSTAVKA GRUEVSKOG

Dimitriev predložen za premijera prelazne vlade u Makedoniji

Dogovor predviđa niz zakonskih i institucionalnih promjena, kao i da 100 dana prije izbora premijer Nikola Gruevski podnese odstavku kako bi bila formirana prelazna vlada, koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore
1 komentar(a)
makedonija, Foto: Shutterstock
makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2016. 08:24h

Centralni komitet makedonske vladajuće stranke VMRO DPMNE, najviše tijelo stranke, donijeo je sinoć odluku da za premijera prelazne vlade u Makedoniji bude predložen Emil Dimitriev, sadašnji generalni sekretar stranke.

Odluka je uslijedila nakon najave sadašnjeg premijera Nikole Gruevskog da će danas u Sobranju Makedonije deponovati ostavku, koja treba da se aktivira 100 dana prije izbora koji bi trebalo da se održe 24. aprila.

Centralni komitet VMRO DPMNE je zasjedavao sinoć, a danas ističe rok za formiranje prelazne vlade u Makedoniji.

Član izvršnog komiteta (IK) VMRO DPMNE Ilija Dimovski, rekao je da taj komitet daje punu podršku postupcima i koracima koji preduzima Nikola Gruevski, koji je i lider stranke, prije izbora.

Dimovski je dodao da se njegova stranka nada da neće biti promjena u datumu za izbore, koji je utvrđen Dogovorom iz Pržina, koji treba da razriješi političku krizu u Makedoniji.

Prema tom dogovoru, premijera prelazne vlade predlaže VMRO DPMNE.

Dogovor koji je nazvan "Pržino" potpisali su 2. juna prošle godine lideri opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i vladajuće VMRO DPMNE, kao i dvije najveće stranke Albanaca u Makedoniji, Demokratske unije za integraciju (DUI) koja je dio vladajuće koalicije i opozicione Demokratske partija Albanaca (DPA), nakon višemjesečne političke krize i međusobnog optuživanja i uz posredovanje EU i SAD.

Dogovor predviđa niz zakonskih i institucionalnih promjena, kao i da 100 dana prije izbora premijer Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski podnese odstavku kako bi bila formirana prelazna vlada, koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore.

Prelazna vlada bi trebalo da bude formirana najkasnije 15. januara da bi vanredni parlamentarni izbori bili održani 24. aprila, kako je predviđeno dogovorom.