Makedonija: Nikola Gruevski će u petak dostaviti ostavku predsjedniku Sobranja

Dogovor iz Pržina predviđa niz zakonskih i institucionalnih promjena, kao i da 100 dana prije izbora premijer Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski odnese odstavku kako bi bila formirana prelazna vlada, koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore
0 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Beta/AP
Nikola Gruevski, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.01.2016. 19:50h

Makedonski premijer Nikola Gruevski najavio je da će sjutra predsjedniku parlamenta dostaviti pismo sa svojom ostavkom, dodajući da očekuje da će izbori biti održani u predviđenom roku, odnosno 100 dana od njegovog povlačenja sa funkcije, javila je Nova TV.

Ostavka Gruevskog je dio političkog Dogovora iz Pržina kojim treba da se okonča politička kriza u Makedoniji.

"Sjutra predsjedniku Sobranja Republike Makedonije dostaviću pismo sa mojom ostavkom koja će biti efektivna na 100 dana prije izbora", rekao je Gruevski na pres konferenciji u Vladi Makedonije.

Gruevski je večeras u obraćanju Vladi saopštio da će ostavku dostaviti Sobranju u skladu sa dogovorom iz Pržina.

On je u govoru poručio da je cilj ostavke poštovanje dogovora iz Pržina i prevazilaženje krize u kojoj se država nalazi.

Premijer je rekao da je ovo važan korak koji čini u korist građana, ali da je ubijeđen da će na izborima 24. aprila njegova partija (VMRO-DPMNE) dobiti novi mandat i da će čitava politička agonija ostati iza njih.

"Kao što i sami znate naša zemlja je već dugo zaglavljena u političkoj krizi, prošlog ljeta četiri najveće političke partije su zaključile dogovor za prevazilaženje krize. Ne mogu istaći koliko je vazno da se problemi prevaziđu kako bi država mogla da napreduje", naveo je Gruevski.

Prema govoru iz Pržina danas je bio posljednji dan da premijer podnese ostavku, a sjutra ističe rok za formiranje privremene vlade koja će organizovati izbore.

U Skoplje sjutra stiže i komesar EU za prosirenje Johanes Han koji će provjeriti dosadašnju primjenu dogovora iz Pržina.

Dogovor koji je nazvan "Pržino" potpisali su 2. juna prošle godine lideri opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev i vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski, kao i dvije najveće stranke Albanaca u Makedoniji, Demokratske unije za integraciju (DUI) koja je dio vladajuće koalicije i opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA), nakon višemjesečne političke krize i međusobnog optuživanja i uz posredovanje EU i SAD.

Dogovor iz Pržina predviđa niz zakonskih i institucionalnih promjena, kao i da 100 dana prije izbora premijer Makedonije i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski odnese odstavku kako bi bila formirana prelazna vlada, koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore.

Prelazna vlada bi trebalo da bude formirana najkasnije 15. januara da bi vanredne parlamentarni izbori bili održani 24. aprila, kako je predviđeno dogovorom.

Bonus video: