Neizvjesnost u Skoplju uoči isteka roka za formiranje prelazne vlade

"Mi ne bježimo od izbora, ali nam ne trebaju novi pokradeni izbori", odgovor je Zaeva na optužbe iz vladajuće VMRO DPMNE da se boji izbora. On je podsjetio da se SDSM izborio za vanredne izbore
0 komentar(a)
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2016. 12:06h

Dan prije isteka roka za formiranje prelazne vlade u Makedoniji koja će pripremiti vanredne parlamentarne izbore, 15. januara, još nije izvjesno da li će i kada premijer Nikola Gruevski podnijeti ostavku kako bi to omogućio.

Gruevski je ranije podnošenje ostavke uslovljavaо garancijom da će vanredni izbori biti održani 24. аprila, kako je predviđeno dogovorom iz Pržina o rješenju političke krize.

S druge strane, lider opozicione SDSM Zoran Zaev ostavlja mogućnost da izbori budu odloženi jer nisu ispunjene sve tačke iz tog dogovora, kao što su one koje se odnose na rad Državne izborne komisije koja treba da pročisiti izborni spisak i tačke koja se odnose na medijske slobode.

Zaev odranije tvrdi da nisu ispunjeni predviđeni rokovi iz dogovora iz Pržina i ističe da datum za izbore sam po sebi ne znači ništa ako ne garantuje da su postignuti svi uslovi za fer i demokratski proces. Svaki detalj iz tog dogovora, istakao je Zaev, mora biti ispunjen da bi se održali fer i demokratski izbori u Makedoniji.

"Mi ne bježimo od izbora, ali nam ne trebaju novi pokradeni izbori", odgovor je Zaeva na optužbe iz vladajuće VMRO DPMNE da se boji izbora. On je podsjetio da se SDSM izborio za vanredne izbore.

Slično mišljene je iznio i potpredsjednik SAD Džozef Bajden u razgovoru sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, koji je na jedan dan boravio u Vašingtonu 11. januara. Posjeta SAD je, preko medija, najavljena dva dana prije toga, u subotu 9. januara.

Prema saopštenju iz Bajdenovog kabineta, potpredsjednik SAD i Gruevski su se saglasili oko važnosti primjene dogovora iz Pržina i preduzimanja koraka koji su potrebni da se obezbijede vjerodostojni izbori u Makedoniji.

Dok provladini mediji posljednjih dana prenose riječi Gruevskog i u komentarima insistiraju da ako ne bude izbora 24. aprila dogovor iz Pržina ne važi, neki mediji smatraju da se čeka dolazak evropskog komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana, koji je planiran za 15. januar, da bi se vidjelo koji su dalji koraci.

Ocjenjuje se da je posjeta trojice europalamentaraca Skoplju, Ive Vajgla, Eduarda Kukana i Ričarda Hovita, razbila iluzije nekih partijskih lidera koji smatraju da su izbori glavni uslov dogovora iz Pržina, a ne, kao što Zaev tvrdi, reforme koje bi trebalo da im prethode.

Povodom posjete Gruevskog SAD na lični zahtjev, Hovit ističe da glasači treba da se shvate da Brisel i Vašington imaju iste stavove oko temeljnih promjena koje treba da se učine u Makedoniji.

"Svejedno je da li će izbori biti 24. aprila ili nekog drugog datuma kao što se predlaže u nekim medijima ili izjavama. Izbori su samo jedan od elemenata dogovora. Poenta prijevremenih izbora je da se obezbijede kredibilni i demokraski izbori, što nije bio slučaj u prošlosti. Datum je samo element Dogovora i tu smo da razmotrimo sve aspekte tog dogovora", rekao je Hovit u intervjuu Televiziji Telma.

Prema zabilješkama trojice europoslanika koji su se 11. januara sreli sa predstavnicima četiri stranke potpisnice dogovora iz Pržina, ima još neispunjenih obaveza iz dogovora, u zastoju su hitni reformski prioriteti, u nekim je čak primijećeno nazadovanje, medijske reforme nisu započete iako je probijen rok, a kasni i usvajanje metodologije za pročišćavanje izbornog spiska.

Istovremeno, makedonski premijer Nikola Gruvski svakodnevno potpisuje ugovore o investicijama i najavljuje nove, obećava povećana primanja i penzije, a 13. januara promijenjeni su urednici u dnevnim listovima Vest i i Utrinski vesnik, čiji je jedan od vlasnika, prema nekim medijima, biznismen blizak vlasti.

Dogovor o rješavanju političke krize u Makedoniji postignut je 2. juna, uz posredovanje EU i SAD, nakon višemjesečne političke krize i međusobnog optuživanja opzicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i vladajuće VMRO DPMNE. Dogovor su potpisali lideri SDSM i VMRO DPMNE i dvije najveće stranke Albanaca u Makedoniji (DUI i DPA).

Dogovor iz Pržina predviđa niz zakonskih i institucionalnih promjena, kao i da 100 dana prije izbora premijer Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski podnese odstavku kako bi bila formirana prelazna vlada, koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore. Prelazna vlada bi trebalo da bude formirana najkasnije 15. januara da bi vanredni parlamentarnie izbori bili održani 24. aprila, kako je predviđeno dogovorom.

U Skoplje sjutra dolazi evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, koji je 22. decembra prošle godine poslao pismo četvorici lidera u kojem izražava zabrinutost zbog nerealizavanja dogovora.

Bonus video: