U pritvoru zbog slučaja Keljmendi, ali može biti ministar

"Gradonačelnici nekih gradova su ratni zločinci, pa je za očekivati da i minsitri ministarstva vode iz pritvora", kazao je Bećirović
1 komentar(a)
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.01.2016. 11:54h

Centralna izborna komisija BiH (CIK) je danas donijela odluku da kandidat Stranke za bolju budućnost (SBB) Bakir Dautbašić ispunjava sve potrebne uslove za imenovanje na poziciju ministra saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara BiH, objavili su sarajevski portali.

Potparolka CIK-a Maksida Pirić je, na pitanje da li je CIK uzeo u obzir činjenicu da je Dautbašić u pritvoru, rekla da CIK vrši provjere da li je je kandidat registrovani birač, da li ima zabranu na kandidovanje i da li je u sukobu interesa.

"Izvršenim provjerama to se nije utvrdilo i on je prošao provjere”, kazala je Pirić.

Zahtjeve za provjeru da li Dautbašić ispunjava uslove za kandidaturu, CIK-u je 12. januara uputio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Isti zahtjev, Zvizdić je uputio i Agenciji za istrage i zaštitu BiH (Sipi), koja je Dautbašića i Bilsenu Šahman, visoke funkcionere Stranke za bolju budućnost (SBB) uhapsila 11. januara zbog sumnje da ometaju rad pravosudnih institucija u slučaju Keljmendi.

Sud BiH je juče Dautbašiću, koji je godinama bio sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH i Šahmanovoj odredio jednomjesečni pritvor.

Damir Bećirović iz Demokratske fronte (DF), koja je nedavno napustila vlast na državnom nivou, ocijenio je da je odluka CIK-a nevjerovatna i da se "u ovoj državi može sve očekivati".

"Gradonačelnici nekih gradova su ratni zločinci, pa je za očekivati da i minsitri ministarstva vode iz pritvora", kazao je Bećirović.

Bonus video: