Sud u Splitu izdao zahtjev za izručenjem Pantića

128 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, ZIKS Spuž, Foto: Jelena Jovanović
ZIKS, ZIKS Spuž, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 14.01.2016. 06:39h

Županijski sud u Splitu izdao je zahtjev za izručenjem za kapetana bojnog broda Pavla Pantića (77), bivšeg zapovjednika kasarne "Lora" u Splitu, koji se trenutno nalazi u istražnom zatvoru u Spužu u Crnoj Gori.

Uhapšen je početkom ove godine po potjernici na osnovi optužbe za ratni zločin protiv civila krajem 1991. i početkom 1992. godine.

Za Pantićem je prije 22 godine Županijski sud u Splitu raspisao potjernicu, a uhapšen je pri ulasku u Crnu Goru. Pavle Pantić se tereti da je naredio otvaranje vatre po Splitu, pri čemu su poginuli tada 17-godišnji Igor Marušić, Dinko Maras, Jure Kalpić, Darko Jurišin i Nikola Perleta i ranjeno 20 osoba, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pavle Pantić je sa ostalim optuženima već osuđen tokom postupka koji se protiv gotovo svih vodio u odsustvu. Dobio je kaznu od osam godina.

Međutim, u roku od godinu dana Vrhovni sud presudu je preinačio tako što je potvrdio dio presuda u kojima je i povisio kazne na 20 godina, a za 17 optuženih, među kojima i Pavla Pantića, odlučio je da presudu ukine i vratiti slučaj na ponovljeno suđenje, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako su gotovo svi optuženici, osim dvojice, bili nedostupni Hrvatskoj, ponovljeno suđenje nije sprovedeno. Kako nije sproveden novi postupak, potjernica za Pantićem je od 1993. godine na snazi.

Uz zahtjev za ekstradicijom, splitski sud je Ministarstvu pravosuđa proslijedio i svu dokumentaciju na osnovu koje se traži izručenje pa će preko Ministarstva vanjskih poslova biti proslijeđeno u Crnu Goru.

Bonus video: