Optužnica protiv bivšeg predsjednika Ustavnog suda Kosova

"Sve je to arbitrarno i osveta prema meni", kazao je bivši predsjednik Ustavnog suda
1 komentar(a)
Priština, Kosovo, Foto: Reuters
Priština, Kosovo, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2016. 17:44h

Bivši predsjednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani ocijenio je da je optužnica koja je danas podignuta protiv njega zbog sumnje da je falsifikovao službene isprave i zloupotrijebio službeni položaj, osveta i dodao da je o njoj saznao od medija.

Hasani je u saopštenju ocijenio da se ni u totalitarnim sistemima ne može podići optužnica bez ijedne izjave optuženog.

"Ja sam juče bio u policiji bez advokata i proslijedio sam zahtjev Osnovnom sudu koji se razmatra već nekoliko mjeseci i još nema odluke", naveo je Hasani.

Prema njegovim riječima, ostaje otvoreno pitanje prava na imunitet koje mu je prema funkciji predsjednika Ustavnog suda pripadalo, kao i da li je za odluke koje je donosio na toj funkciji imao imunitet.

"Sve je to arbitrarno i osveta prema meni", kazao je bivši predsjednik Ustavnog suda.

Specijalno tužilaštvo Kosova je ranije danas podiglo optužnicu protiv Hasanija zbog sumnje da je falsifikovao službene isprave i zloupotrijebio službeni položaj, saopšteno je iz Tužilaštva.

Kako se navodi, istovremeno je protiv Hasanija obustavljena istraga za drugo krivično djelo za koje je bio osumnjičen.

Prema optužnici, Hasani je kao predsjednik Ustavnog suda Kosova, protivzakonito postupio po zahtjevu predsjednice Kosova u vezi sa njenim dekretom o imenovanju međunarodnih sudija Ustavnog suda.

Hasani je, dodaje se, namjerno u toj odluci dodao ime jednog međunarodnog sudije koji zapravo nije učestvovao u tretiranju tog predmeta.

Specijalno tužilaštvo je u nedostatku dokaza prekinulo istragu protiv sadašnje predsjednice Ustavnog suda Kosova Arte Rame Hajrizi koja je bila osumnjičena za falsifikovanje službene isprave.

Bonus video: