Ljubljana: Na mjesto gdje se gradi džamija bačene svinjske glave

Islamska zajednica Slovenije saopštila je da slučaj smatra napadom na manjinsku vjersku zajednicu i pozvala sve ostale vjerske zajednice, uključujući Katoličku crkvu i Srpsku pravoslavnu crkvu, da taj čin energično osude
78 pregleda 23 komentar(a)
Slovenija, gradilište, džamija, Foto: Betaphoto
Slovenija, gradilište, džamija, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 13.01.2016. 15:35h

Na gradilište Islamskog vjerskog centra i džamije u Ljubljani, u noći između utorka i srijede, bačene su svinjske glave, prenose danas slovenački mediji.

Policija, koja je jutros obaviještena o ovom slučlaju, pošto su radnici došli na gradilište, izvršila je uviđaj i pokrenula istragu. Na mjestu buduće džamije pronađene su svinjske glave i tegle pune svinjske krvi.

Policija je saopštila da se istraga vodi protiv nepoznatih počinilaca osumnjičenih za podsticanje na neprijateljstvo, nasilje ili netoleranciju na vjerskoj osnovi, što je kažnjivo zatvorom do dvije godine.

Islamska zajednica Slovenije saopštila je da slučaj smatra napadom na manjinsku vjersku zajednicu i pozvala sve ostale vjerske zajednice, uključujući Katoličku crkvu i Srpsku pravoslavnu crkvu, da taj čin energično osude.

Prva džamija u Sloveniji s islamskim centrom trebalo bi da bude završena sljedeće godine, a koštaće oko 35 miliona eura. Trećinu novca osbezbijedio je donacijom Katar, a očekuju se i prilozi muslimana iz Slovenije i drugih država.

Bonus video: