Policija Kosova odbacuje kao neosnovane tvrdje Samoopredjeljenja

Policija takođe ističe da u ovom trenutku nije u toku nikakav proces prijema, izbora niti zapošljavanja pripadnika policije, što može biti povezano sa saopštenjem Samoopredjeljenja
2 komentar(a)
Priština, sukob, Foto: Reuters
Priština, sukob, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2016. 21:07h

Policija Kosova odbacila je danas kao tendenciozne i neosnovane tvrdnje pokreta Samoopredjeljenje da su u policiji zaposleni kriminalci, ocijenivši da takve izjave imaju za cilj smanjenje povjerenja građana u Policiju Kosova.

"Takve izjave su neistinite, neosnovane i sa tendencijom smanjivanja visokog povjerenja koje Policija Kosova uživa kod građana Kosova, domaćih i međunarodnih institucija", navodi se u saopštenju.

Policija takođe ističe da u ovom trenutku nije u toku nikakav proces prijema, izbora niti zapošljavanja pripadnika policije, što može biti povezano sa saopštenjem Samoopredjeljenja.

"Proces regrutacije, selekcije i zapošljavanja radnika u PK je uvijek ostvarivan putem otvorenih konkursa na osnovu primjenljivih zakona, uz poštovanje principa i standarda i uz ukljućivanje svih zajednica, bez razlike”, ističe Policija Kosova.

Takođe se naglašava da su za svakog zaposlenog u Policiji Kosova izvršene potrebne provjere i u svim slučajevima u kojima je bilo elemenata sumnje u izvršenje krivičnih djela nadležni organi su preduzeli adekvatne mjere.

"Svi procesi regrutacije radnika, uključujući i integraciju srpskih policajaca iz redova bivšeg MUP-a su bili javni, transparentni i o svim detaljima je preko medija informisana javnost. U ovom trenutku nema ni jedan proces integracije (Srba) koji je povezan sa Policijom Kosova", dodaje se u saopštenju.

Pokret Samoopredjeljenje je danas, povodom jučerašnjeg potpisivanja ugovora sa bivšim pripadnicima Civilne zaštite, saopštio da su u Policiji i drugim službama na Kosovu zaposleni kriminalci.

Vlada Kosova je juče saopštila da je u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine od 26. marta, rasformirana Civilna zaštita.

"Bivši pripadnici ove strukture, njih 483 su integrisani u institucije Kosova, shodno Zakonu o civilnoj službi. Danas je radne ugovore potpisalo 378 pripadnika Civilne zažtite, dok je ranije u oktobru prošle godine ugovore potpisalo 105 pripadnika ove formacije", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Bonus video: