UNMIK zabrinut zbog nasilja u Prištini, EU poziva na mir

Povodom nereda na protestima oglasila se i kancelarija EU u Prištini koja je osudila nasilje, kao i uništavanje javne imovine i pozvala na mir i uzdrzavanje od nasilja, prenio je koha net
52 pregleda 0 komentar(a)
Priština, Foto: Shutterstock
Priština, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.01.2016. 17:54h

UNMIK je danas izrazio zabrinutost zbog nasilja na protestima u centru Prištine, tokom kojih su na zgradu vlade i policije bacani Molotovljevi kokteli, kamenje i drugi objekti.

"Takvi postupci određenih osoba nemaju mjesta u demokratskom društvu i nemaju nikakve veze sa legitimnim pravom na mirne proteste koje su mnogi drugi organizovali", navedeno je u saopštenju UNMIKA.

UNMIK je pozvao i da se hitno u Prištini izražavanje mišljenja vrati demokratskim sredstvima, uključujući i kosovsku skupštinu.

Povodom nereda na protestima oglasila se i kancelarija EU u Prištini koja je osudila nasilje, kao i uništavanje javne imovine i pozvala na mir i uzdrzavanje od nasilja, prenio je koha net.

Jahjaga osudila nasilje na protestu u Prištini

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga oštro je osudila nasilje na današnjem protestu opozicije u Prištini i zatražila od organa reda da identifikuju i izvedu pred lice pravde pojedince ili grupe koji su doveli do nereda.

"Današnje paljenje državnih institucija je apsolutno nedopustivo", kaže se u saopštenju predsjednice, a prenose prištinski mediji.

Jahjaga je osudila i "eskalaciju situacije" i korišćenje sredstava koja su kako je navela, dovela u opasnost živote građana i snaga bezbijednosti koje su imale zadatak da štite državne institucije.

Ona je demonstrante pozvala na mir, a organizatore protesta da se distanciraju od našilja i da ga zaustave na prištinskim trgovima. Takođe je ponovila da svi problemi treba da se riješe institucionalnim putem i dijalogom.

Bonus video: