Dačić: Crnu Goru, Hrvatsku i Makedoniju volimo kao Papua Novu Gvineju

Dačić je kazao da odnosi u regionu treba da budu racionalni i zasnovani na zajedničkim interesima
194 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Savo Prelević
Ivica Dačić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.01.2016. 11:00h

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za televiziju N1 da Crnu Goru Hrvatsku i Makedoniju poštuje kao susjede, a voli kao Papua Novu Gvineju.

"Mi vas poštujemo kao susjede, ali ne želimo da kažemo da vas volimo. Zašto? Ko vam kaže da vas voli, on laže. A sjutra će da vas mrzi. Volimo vas kao Papua Novu Gvineju. To važi i za Crnu Goru i za Makedoniju. Pljunuo bih na sebe kada bih rekao da ste divni. Ali, mi boljih nemamo. Kakvi god da smo, dajte da živimo zajedno", zaključio je Dačić.

Dačić je kazao da odnosi u regionu treba da budu racionalni i zasnovani na zajedničkim interesima.

"Mnogo više bih volio da postoji trilaterala na relaciji Srbije, BiH i Hrvatske, umjesto sa Turskom. Turska se predstavlja kao sponzor BiH,a ponaša se kao da smo djeca i ne znamo šta treba da radimo", objašnjava Dačić.

Dačić očekuje da se u Hrvatskoj formira vlada, kako bi se krenulo u formiranje racionalnih odnosa. Dačić kaže da vjeruje da će sa Tomislavom Karamarkom iz HDZ bolje sarađivati nego sa Zoranom Milanovićem.

"Karamarka dobro poznajem iz vremena kada smo bili ministri vanjskih poslova. Možda će HDZ imati više hrabrosti za povlačenje nekih poteza za koje SDP nije imao dovoljno smjelosti. Za nas je dobro da te odnose dovedemo ne u fazu ljubavi, već zajedničkog interesa", rekao je Dačić.

On je rekao da je zaoštravanje odnosa zbog hrvatskih balističkih raketa nastalo zbog straha da bi one mogle biti upotrebljene protiv Srbije.

"Pretpostavlja se da vaše naoružavanje može da bude upotrebljeno samo protiv Srbije, Republike Srpske eventualno. Ne znam šta će to vama, a ne znam šta će to i nama. Valjda smo ušli u eru razoružavanja, postoje razni sporazumi koje smo zajedno potpisali, a koji regulišu razoružanje. Kada se naoružavate znači da imate određene prijetnje. Treba da radimo na regionu bez oružja", istakao je Dačić.

Bonus video: