Gruevski potvrdio da će dati ostavku, ali nije rekao kada

"Saglasno dogovoru Pržino, 15. januara će biti izbor nove vlade za sprovođenje izbora. Prethodno, svakako slijedi moja ostavka, a ko će biti čovjek koji će biti predsjednik vlade za sprovođenje izbora objavićemo kada VMRO DPMNE donese odluku", rekao je Gruevski novinarima
0 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.01.2016. 15:45h

Premijer Makedonije Nikola Gruevski potvrdio je danas da će poštovati dogovor iz Pržina i da će dati ostavku da bi 15. januara mogla da bude formirana prelazna vlada, ali je ponovo izbjegao da kaže kada će to uraditi.

On nije htio ni da kaže koga će njegova stranka VMRO DPMNE predložiti za mandatara prelazne vlade, koja bi prema dogovoru iz Pržina, trebalo da pripremi vanredne parlamentarne izbore 24. aprila.

"Saglasno dogovoru Pržino, 15. januara će biti izbor nove vlade za sprovođenje izbora. Prethodno, svakako slijedi moja ostavka, a ko će biti čovjek koji će biti predsjednik vlade za sprovođenje izbora objavićemo kada VMRO DPMNE donese odluku", rekao je Gruevski novinarima.

On je istakao da VMRO DPMNE ispunjava sve obaveze predviđene dogovorom iz Pržina.

Prema dogovoru iz Pržina o rješavanju političke krize u Makedoniji, Gruevski bi trebalo da podnese odstavku kako bi najkasnije do 15. januara bila formirana prelazna vlada, koja bi trebalo da pripremi vanredne parlamnetarne izbore koji su planirani za 24. april 2016. godine.

Taj dogovor su 2. juna, uz posredovanje EU i SAD, nakon višemjesečne političke krize i međusobnog optuživanja opzicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i vladajuće VMRO DPMNE, potpisali lideri te dvije stranke i dvije najveće stranke Albanaca u Makedoniji (DUI i DPA).

Nezadovoljan sprovođenjem dogovora iz Pržina evropski komesar za proširenje Johanes Han je prije petnaestak dana poslao pismo četvorici lidera u kojem izražava zabrinutost zbog nerealizacije dogovora i najavio da će u prvoj polovini januara doći u Skoplje.

Bonus video: