Jahjaga se neće ponovo kandidovati za predsjednicu Kosova

Upitana o potencijalnom izboru Hašima Tačija za predsjednika Kosova, ona je rekla da je pravo poslanika Skupštine Kosova da odluče o predsjedniku
2 komentar(a)
Jahjaga, Foto: Beta/AP
Jahjaga, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.01.2016. 11:39h

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je izjavila da njen mandat prestaje 6. aprila i da nema namjeru da se ponovo kandiduje za predsjednika Kosova, prenio je danas dnevnik Zeri.

Na pitanje novinara da li bi njen drugi mandat bio uspješniji od ovog, Jahjaga je rekla da je usredsređena na zaokruživanje mandata predsjednika Kosova.

"Ima još stvari koje treba da zaokružim i nemojte da zaboravite imam još ulogu u prevazilaženju sadašnje krize. Gdje god da sam nastaviću da budem posvećena i da na različite načine doprinosim mnogim pitanjima koje sam inicirala u ulozi predsjednice", rekla je Atifete Jahjaga.

Upitana o potencijalnom izboru Hašima Tačija za predsjednika Kosova, ona je rekla da je pravo poslanika Skupštine Kosova da odluče o predsjedniku.

"To je pitanje za 120 poslanika, koji su po Ustavu ovlašćeni da izaberu predsjednika Republike Kosovo. Izvan mojih ustavnih ovlaščenja je da sa ove pozicije dajem ocjene o bilo kome", kazala je Atifete Jahjaga.

Prema koalicionom sporazumu Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova na funkciju predsjednika Kosova nakon isteka mandata Jahjage treba da bude izabran lider DPK i aktuelni zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači.

Bonus video: