ULJED VELIKE ZAGAĐENOSTI VAZDUHA

U Makedoniji moguć duži zimski raspust i par-nepar sistem

U jednom od najzagađenijih gradova, Tetovu, od 16. decembra su zatvorena obdaništa, osnovne i srednje škole
69 pregleda 2 komentar(a)
makedonija, Foto: Shutterstock
makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.12.2015. 19:47h

Ministarstvo za životnu sredinu Makedonije predložilo je danas Vladi da zimski raspust počne u ponedjeljak, nekoliko dana ranije nego što je predviđeno, zbog višednevne visoke zagađenosti vazduha u makedonskim gradovima.

Ministar za životnu sredinu Nurhan Izairi je rekao je da je to jedna od preporuka koje je dostavio Vladi Makedonije koje bi, kako je istakao, trebalo da se usvoji što prije.

Preporučio je i da poslodavci zbog visoke koncetracije nezdravih materija u vazduhu oslobode od radne obaveze trudne žene, radnike koji rade na otvorenom, hronične bolesnike i starije osobe.

Građanima makedonskih gradova Izairi je preporučio da koriste javni saobraćaj, da sopstvena vozila ne koriste bez velike potrebe, da se više osoba vozi u jednom vozilu, kao i da oni koji lože isključivo koriste drvo, a ne neke druge otpadne matrijale.

Komitet za životnu sredinu će, dodao je, naknadno odlučivati o eventualnom zatvaranju vrtića i obdaništa, kao i o eventualnom uvođenju režima vožnje po sistemu par-nepar.

Gradonačelnik skopske opštine Centar Andrej Žernovski danas prije podne je tražio od Ministarstva obrazovanja da učenici osnovnih škola idu na raspust od ponedjeljka, umjesto od srijede. Poslije podne je gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski najavio mogućnost ga Grad Skoplje predloži ministarstvu prekid nastave ako visoka zagađenost vaduha potraje duže od pet dana.

To su juče najavili i neki drugi gradonačelnici, a u jednom od najzagađenijih gradova, Tetovu, od 16. decembra su zatvorena obdaništa, osnovne i srednje škole.

U većim gradovima Makedonije posljednjih nekoliko sedmica prisustvo nezdravih materija u vazduhu je povremeno veći i po nekoliko puta od dozvoljenog.

Prema jutrošnjim mjerenjima, najzagađenija je bila skopska opština Centar, gdje je izmjereno 431 mikrogram PM 10 čestica u kubnom metru, dok je dozvoljeno 50 mikrograma. Visoko prisustvo tih kancerogenih materija zebilježen je i u ostalim skopskim opštinama, kao i gradovima Tetovo, Bitolj, Kavadarci, Kičevo i Kočani.

U Tetovu je registrovano 310 mikrograma, u skopskom mjestu Lisiče 273, opštini Karpoš 220, opštini Gazi Baba 206, u Kavadarcima 133, u Kičevu 124, Miladinovcima 106, Kočani 98, Bitolju 84 mikrograma na kubni metar.

Grupa navladinih organizacija iz više makedonskih gradova najavila je za ponedjeljak poslije podne zajednički protest ispred Vlade Makedonije na kojem će tražiti da se preduzme sve što je potrebno kako bi građani Makedonije imali čist vazduh.