Tahiri: Srbiju će Zapad izolovati ako ne prizna Kosovo

Tahiri je izjavila da je Srbija ostala na raskrsnici između Istoka i Zapada, dok su "Kosovo i sve ostale zemlje Zapadnog Balkana izabrale jasnu prozapadnu orijentaciju i evroatlantske integracije"
5 komentar(a)
Edita Tahiri, Foto: FoNet
Edita Tahiri, Foto: FoNet
Ažurirano: 25.12.2015. 17:20h

Ministarka za dijalog u Prištini Edita Tahiri uvjerena je da Srbija u suštini "zna da će priznati kosovsku nezavisnost" jer, kako navodi, to je uslov Evropske unije definisan u poglavlju 35.

Čak i ako Srbija na to ne pristane, dodaje, Tahiri, Kosovo će biti članica UN, a Srbiju će u tom slučaju Zapad izolovati.

Kako prenosi portal Koha Ditore, Tahiri je izjavila da je Srbija ostala na raskrsnici između Istoka i Zapada, dok su "Kosovo i sve ostale zemlje Zapadnog Balkana izabrale jasnu prozapadnu orijentaciju i evroatlantske integracije".

Kosovo se, navodi Tahiri, jasno pozicioniralo na strani Sjevernoatlantske alijanse i "njegova spoljna politika je jasno na strani Zapada u odnosu na najnovija događanja na međunarodnom bezbjednosnom planu, geopolitičke tendencije i međunarodnog terorizma i radikalizma".

Istovremeno, navodi Tahiri, Poglavlje 35 od Srbije jasno traži normalizaciju i dobrosusjedske odnose sa Kosovom, poštovanje sporazuma sa Briselom, raspuštanje paralelnih struktura na Kosovu i na kraju čitavog procesa Srbija će, kako bi potvrdila dobrosusjedske odnose, priznati nezavisnost Kosova, ukoliko zaista želi da se učlani u EU.

Tahiri je tako reagovala na izjavu šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića, koji je ranije danas, odgovarajući američkom ambasadoru u Beogradu Majklu Kirbiju, rekao da Srbija, naravno, neće podržati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i UN.

Kirbi je pitanje članstva Kosova u UN pokrenuo rekavši da normalizacija odnosa Beograda i Prištine ne znači i priznavanje nezavisnosti, ali "podrazumeva članstvo Kosova u UN".

Bonus video: