Kćerka Radovana Karadžića izabrana za potpredsjednicu parlamenta Republike Srpske

Prethodno je ostavku na mjesto potpredsjednika parlamenta RS podnio Nenad Stevandić, koji je na tu poziciju poslije prošlogodišnjih izbora imenovan kao kandidat SDS-a
108 pregleda 14 komentar(a)
Skupština Republike Srpske, Foto: Narodnaskupstinars.net
Skupština Republike Srpske, Foto: Narodnaskupstinars.net
Ažurirano: 21.12.2015. 20:14h

Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) i haškog optuženika Radovana Karadžića, izabrana je danas za potpredsjednicu parlamenta RS kao kandidatkinja Srpske demokratske stranke (SDS).

Prethodno je ostavku na mjesto potpredsjednika parlamenta RS podnio Nenad Stevandić, koji je na tu poziciju poslije prošlogodišnjih izbora imenovan kao kandidat SDS-a.

On je, međutim, uz podršku vladajuće koalicije ponovo izabran za potpredsjednika Narodne skupštine.

Stevandić je prije nekoliko mjeseci napustio SDS i osnovao sopstvenu partiju, koja podržava vladajuću koaliciju prevođenu SNSD-om Milorada Dodika.

SDS je insistirao da Stevandić bude smijenjen, jer prema poslovniku jedna od potpredsjedničkih funkcija u parlamentu RS pripada najjačoj opozicionoj stranci, u ovom slučaju SDS-u.

U prethodnom period poslanici opozicije nijesu učestvovali u radu parlamenta kada je sjednice vodio Stevandić, jer je predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović zbog bolesti bio spriječen da predsjedava.

Za potpredsjednicu Skupštine izabrana je i kandidatkinja vladajućeg SNSD-a Željka Stojičić kao predstavnica hrvatskog naroda.

Osim predsjednika, parlament RS ima i četiri potpredsjednika. Jednog iz najjače opozicione stranke, jednog iz bošnjačkog naroda, jednog iz hrvatskog i jednog koji dobije podršku skupštinske većine.

Bonus video: