Gruevski: Spremni smo na razgovor s Atinom o promjeni imena države

Zbog spora oko imena države Grčka godinama blokira članstvo Makedonija u NATO i EU, dok je u UN primljena pod privremenim imenom Bivša jugoslovenska republika Makedonija, do rješenja spora
1 komentar(a)
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2015. 12:28h

Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je za današnji Gardijan da je Skoplje spremno da razgovara sa Grčkom o promjeni imena države kako bi se pronašlo rješenje dugogodišnjeg spora.

"Spremni smo da razgovaramo, da otvorimo dijalog i da pronađemo neko rješenje", rekao je Gruevski za britanski list.

Zbog spora oko imena države Grčka godinama blokira članstvo Makedonija u NATO i EU, dok je u UN primljena pod privremenim imenom Bivša jugoslovenska republika Makedonija, do rješenja spora.

Atina optužuje Makedoniju i za prisvajanje važnih simbola helenske kulture kako bi izgradila nacionalni identitet pretežno slovenske države, kao što su simbol sunca na zastavi ili antički heroj Aleksandar Veliki po kojem nosi ime i aerodrom u Skoplju, navodi Gardijan.

U sporu oko imena Makedonije do sada su predlagana rješenja kao što je dodavanje odrednica "gornja" ili "nova", ali ni oko jednog nije postignuta saglasnost, podseća Gardijan. Ali, dodaje list, poslije gotovo dvije i po decenije, makedonski lider sada je nagovjestio spremnost da ustupi više prostora grčkoj strani.

"Želeli bismo što prije da uđemo u dijalog sa Grčkom kako bismo pronašli rješenje, a ako pronađeno rješenje moramo izaći pred građane i organizovati referendum", rekao je Gruevski.

"Kroz dijalog moramo pronaći neko rejšenje a potom da pitamo gradjane - da li je to u redu ili nije", dodao je predsjednik makedonske vlade

Gardijan dodaje da na obje strane ima i drugih signala da bi dugogodišnji spor mogao biti rješen.

Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki uoči sjutrašnje posjete Atini izrazio je optimizam rekavši za vodeći grčki dnevnik Katimerini da su "sve zreliji uslovi" za rješenje spora oko imena makedonske države.

Prva posjeta šefa makedonske diplomatije Grčkoj poslije 15 godina znak je da, u situaciji kada je Grčka ekonomski na koljenima i kada su obje zemlje suočene s izbjegličkom krizom, balkanski susjedi pripremaju teren za kompromis, ocjenjuje Gardijan.

List podsjeća da je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas posjetom Skoplju u junu ove godine prekinuo 11 godina dug embargo.

"Želimo da svi naši susjedi budu članovi EU... jer naša zemlja u velikoj meri zavisi od toga šta se dešava na čitavom Balkanu", rekao je on.

Gardijan piše i da istaknuti članovi vlade grčkog premijera Aleksisa Ciprasa odavno nagovještavaju da bi se rado rešili problema za koji krive desničare i nacionaliste i da je strah da polaganjem prava na ime Makedonija pokazuje teritorijalne pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini vremenom počeo da slabi.

Spor oko imena biće jedna od glavnih tema sutrašnjeg susreta šefova diplomatija Makedonije i Grčke u Atini. Iako se ne očekuje da će rešenje biti postignuto odmah, ta poseta će nagovjestiti početak kraja jednog od najzamršenijih diplomatskih sporova, navodi Gardijan.

Bonus video: