Hapšenje u Srebrenici za ratne zločine nad Bošnjacima

Bogdanović je osumnjičen da je kao komandir Šeste čete PJP koordinirao i zapovijedao snagama policije koje su na području Konjević Polja zarobljavale bošnjačke muškarce i dječake poslije pada Srebrenice. Ta četa je, kako se dalje navodi, odvajala muškarace od žena, djece i staraca
98 pregleda 9 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2015. 11:12h

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) uhapsili su danas na području Srebrenice Milana Bogdanovića, osumnjičenog za zločin protiv čovječnosti, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se da je kao komandant policijskih snaga, na dužnosti komandira Policijske stanice Skelani i komandira Šeste čete Posebnih jedinica policije (PJP) zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, nakon pada zaštićene zone Srebrenica u julu 1995. godine, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH Bogdanovića tereti da je bio učesnik "udruženog zločinačkog poduhvata, tokom kojeg su pripadnici Vojske RS i MUP-a RS preduzimali širok i sistematičan napad, usmjeren protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićene zone UN Srebrenica, u sklopu kojeg je do 40.000 bošnjačkih civila prisilno preseljeno iz enklave Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka pogubljeno po kratkom postupku i pokopano u masovne grobnice".

Bogdanović je osumnjičen da je kao komandir Šeste čete PJP koordinirao i zapovijedao snagama policije koje su na području Konjević Polja zarobljavale bošnjačke muškarce i dječake poslije pada Srebrenice. Ta četa je, kako se dalje navodi, odvajala muškarace od žena, djece i staraca.

Poslije zarobljavanja zatočenici su odvedeni u pravcu stadiona u Novoj Kasabi, a dio njih je odveden u komandu 6. čete, gdje su mučeni i ispitivani, a poslije toga su vojnoj policiji predali oko 500 osoba bošnjačke nacionalnosti, koji su odvedeni na egzekucije na drugim lokacijama.

Pripadnici vojne policije su odveli jednu grupu od 16 zatočenika koji su prethodno mučeni i premlaćivani, na lokalitet Kušlat, gdje su strijeljani iz vatrenog oružja.

"Samo jedna žrtva je preživjela strijeljanje", navelo je Tužilaštvo BiH.

Bogdanović se tereti i za nezakonito zatvaranje pet osoba bošnjačke nacionalnosti koje su pripadnici Policijske stanice Skelani držali u nečovječnim uslovima oko tri mjeseca, terali na prinudne radove, poslije čega su nestali pod nepoznatim okolnostima i gubi im se svaki trag.

On se tereti i za nestanak dva civila bošnjačke nacionalnosti koje su pripadnici te policijske stanice preuzeli od policije iz Bajine Bašte u Srbiji 20. jula 1995, poslije čega im se gubi svaki trag, da bi poslije rata bili pronađeni i ekshumirani u masovnoj grobnici Glogova.

Bonus video: