Srbija: Ateisti protestuju zbog dodjeljivanja diplomatskih pasoša sveštenicima

"Ostaje misterija i trajno pitanje to kako ovi baštinici neznanja, mizoginije, ksenofobije, homofobije i ponižavanja ljudskih prava, mogu biti osobe koje podižu ugled Srbije", piše u saopštenju
87 pregleda 5 komentar(a)
francuski pasoš, Foto: Shutterstock
francuski pasoš, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.12.2015. 17:45h

Udruženje građana Ateisti Srbije oštro je danas kritikovalo ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića zbog toga što je "nepoznatom broju" čelnika vjerskih zajednica u Srbiji dodijelio diplomatske pasoše.

"Nejasno je koji to objektivni razlog može postojati da se ovi ljudi nagrađuju diplomatskim putnim ispravama", naveli su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost.

Oni su Dačića upitali zašto takve pasoše nije dodijelio onima koji svojim znanjem, vještinom i dobrotom podižu ugled Srbije, poput djece koja pobjeđuju na naučnim olimpijadama, ili mladih naučnika i umjetnika.

"Taman posla, nagradite vi lijepo sveštenike, oni su budućnost i ugled Srbije", navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je država na taj način još jednom pokazala "podaništvo" prema crkvama, a naročito prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Ostaje misterija i trajno pitanje to kako ovi baštinici neznanja, mizoginije, ksenofobije, homofobije i ponižavanja ljudskih prava, mogu biti osobe koje podižu ugled Srbije", piše u saopštenju.

Odlukom Ministarstva spoljnih poslova, kako su prenijeli mediji, diplomatske pasoše između ostalih dobili su patrijarh Irinej, episkop slavonski Jovan Ćulibrk, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić.

Bonus video: