"Sarajevo pod opsadom": Obiđite Tunel života, lokacije na kojima su se dogodili masakri...

"Ova interaktivna web-platforma, dostupna na bosanskom, srpskom i hrvatskom, kao i na engleskom, turskom i arapskom jeziku, donosi birane dokumentarne filmove, fotogalerije, interaktivne prikaze, mape, videomaterijale, nagrađene priče i ključne informacije o slijedu događaja najduže vojne opsade jednog glavnog grada u modernoj iistoriji"
206 pregleda 94 komentar(a)
Sarajevo pod opsadom, Foto: Al Jazeera Balkans
Sarajevo pod opsadom, Foto: Al Jazeera Balkans
Ažurirano: 14.12.2015. 10:21h

Povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Al Jazeera Balkans je predstavila projekat "Sarajevo pod opsadom".

Opsada Sarajeva počela je petog aprila 1992. godine. Borbe su prestale 14. decembra 1995, kada je u Parizu zvanično potpisan Dejtonski mirovni sporazum. Opsada Sarajeva okončana je 29. februara 1996. godine.

"Ova interaktivna web-platforma, dostupna na bosanskom, srpskom i hrvatskom, kao i na engleskom, turskom i arapskom jeziku, donosi birane dokumentarne filmove, fotogalerije, interaktivne prikaze, mape, videomaterijale, nagrađene priče i ključne informacije o slijedu događaja najduže vojne opsade jednog glavnog grada u modernoj iistoriji. Između ostalog nudi i virtuelni obilazak Tunela života i Historijskog muzeja u Sarajevu sa panoramskim (360°) snimcima lokacija, kao i jednostavno dijeljenje sadržaja na socijalnim mrežama", navodi se u saopštenju Al Jazeera Balkans.

U okviru projekta "Sarajevo pod opsadom" predstavljene su infografike najbitnijih datuma opsade, lokacije najvećih masakra te mape sa detaljnim informacijama o vojnim pozicijama sa kojih je Sarajevo granatirano i sa kojih su na građane pucali snajperisti, ali i priča o Olimpijskom i Muzeju djece Sarajeva.

Tu su i priče o kulturi i kulturnim događajima u gradu pod opsadom, kao i nikad objavljena priča o Sarajevu pisca Abdulaha Sidrana.

"Uz veliku pomoć medijskih partnera i pojedinačnih donatora donosimo obiman arhivski foto i videomaterijal koji će, nadamo se, doprinijeti da se opsade Sarajeva sjećamo s pijetetom", navodi se u saopštenju.

Projekat je dostupan na stranici Sarajevo pod opsadom.

Bonus video: