Makedonija se povezuje dalekovodom sa Albanijom

EBRD je obezbijedila kredit za izgradnju prve interkonekcije električne energije između Albanije i Makedonije, čime će biti poboljšana efikasnost mreže MEPSO-a
2 komentar(a)
dalekovod, Foto: Arhiva Vijesti
dalekovod, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.12.2015. 07:14h

Makedonska kompanija za prenos struje (MEPSO) potpisala je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) ugovor o kreditu od 37 miliona eura za izgradnju dalekovoda koji će povezati Makedoniju i Albaniju.

EBRD je obezbijedila kredit za izgradnju prve interkonekcije električne energije između Albanije i Makedonije, čime će biti poboljšana efikasnost mreže MEPSO-a.

EBRD je sa 37 miliona eura podržala izgradnju makedonskog dijela 400 kilovoltnog (kV) dalekovoda od Bitolja, gde se nalazi najveća makedonska termoelektrana, do albanske granice, sa podstanicom u Ohridu, prenosi SEEbiz.

Istovremeno sa kreditom EBRD, Evropska unija (EU) će taj projekat finansirati sa 12 miliona EUR bespovratnih sredstava iz predpristupnog programa za zapadni Balkan za ovu godinu.

EBRD podržava regionalnu integraciju tržišta energije na zapadnom Balkanu, a novim dalekovodom biće omogućeno povezivanje istočno-zapadnog koridora za prenos struje za EU.

Dalekovod Bitolj-Elbasan je dio inicijative Evropske komisije (EK) za uspostavljanje koridora za prenos struje istok-zapad, između Bugarske, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Italije, uključujući podmorski kabl preko Jadranskog mora.

Bonus video: