Ministar traži istragu o navodnom zlostavljanju članova kumanovske grupe

"Imam informacije iz raznih izvora da je tokom transporta došlo do određeniih kršenja i ugrožavanja ljudskih prava i sloboda. Postoje nadležni organi koji to treba da provjere i da preduzmu mjera", rekao je ministar
8 komentar(a)
Kumanovo, Foto: Screenshot (YouTube)
Kumanovo, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 10.12.2015. 12:46h

Naser Raufi, advokat odbrane članova tzv. kumanovske grupe, koja se tereti za terorizam nakon što se u maju sukobila sa policijom u Kumanovu, tvrdi da je makedonska policija tukla i zlostavljala osumnjičene pojedince u ponedjeljak, kada je 29-očlana grupa transportovana na suđenje.

Makedonski ministar pravosuđa Adnan Jašari zatražio je tim povodom momentalnu istragu ovog slucaja radi utvrđivanja sumnji.

"Imam informacije iz raznih izvora da je tokom transporta došlo do određeniih kršenja i ugrožavanja ljudskih prava i sloboda. Postoje nadležni organi koji to treba da provjere i da preduzmu mjera. U ovoj fazi ja za to nisam nadležan ali naravno da ću zatražiti tačne informacije od nadležnih organa kako bih utvrdio da li je bilo nasilja nad optuženima", rekao je ministar Jašari, prenijeli su makedonski mediji na albanskom jeziku.

Portal Žurnal je, pozivajući se na anonimne izvore bliske zatvoru, objavio juče da je policija tukla i zlostavljala neke od pritvorenika Albanaca.

Raufi je poslije posjete zatvoru u Prilepu potvrdio da se Andi Krasnići, poznat kao Komandant Mališeva, žalio na neljudsko nasilje pripadnika specijalnih snaga tokom njegovog transporta u sud.

Advokat Raufi je rekao da mu se na dan suđenja žalio i Šefćet Halači da su ga specijalci tukli na putu do suda.

"Danas sam posjetio Dem Šehua i Andi Krasnićija u zatvoru u Prilepu. Od njih dvojice Andi Krasnići se žalio da su ga pripadnici specijalnih snaga zlostavljali i na putu do suda.

Žalio se, kaže, i Šefćet Halači.

"Požalili su mi se i još neki a ja želim da se lično uvjerim kakvo je činjenično stanje", izjavio je Raufi za TV Šenja.

Raufi će tokom današnjeg dana posjetiti i ostale pritvorene u zatvoru u Skoplju.

Članovi porodice Šehu, Sefaj i Zekaj su se žalili advokatu odbrane i najavili žalbu i ombudsmanu Idžetu Memetiju.

Bonus video: