Stoltenberg: Moguće ozbiljne posljedice po Kosovo zbog vojske

Ministri zemalja članica koje učestvuju u misiji "Odlučna podrška" u Avganistanu, među kojima je i Crna Gora, potvrdili su posvećenost dugoročnoj bezbjednosti i stabilnosti u Avganistanu
0 komentar(a)
NATO samit, Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
NATO samit, Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2018. 13:26h

Generalni sekretar Jens Stoltenberg kazao je da je namjera Kosova da nastavi sa transformacijom tamošnjih bezbjednosnih snaga u vojku loše tempirana.

„On ide kontra savjeta mnogih NATO saveznica. I mogao bi imati ozbiljne posljedice po budućnost Kosova u evroatlantskim integracijama“, kazao je Stoltenberg na završnoj konferenciji za novinare poslije sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO u Briselu.

„U isto vrijeme, nove tarife koje je uvela Priština stvaraju nove podjele. Takvi koraci dodatno otežavaju dijalog između Beograda i Prištine u kojem posreduje Evropska unija. Ali to ostaje jedini način da se postigne postojan mir u regionu. Ohrabrujemo i Beograd i Prištinu da pokažu suzdržanost, suzdrže se od provokativnih koraka i poruka i da postignu neophodne kompromise kako bi se mogli kretati naprijed ka boljoj budućnosti“.

Saveznice su raspravljale o napretku koji Skoplje čini na putu ka članstvu u NATO. Stoltenberg je istakao da su pregovori o pristupanju već počeli a da je sada na parlamentu u Skoplju da okonča proces i da iskoristi “ovu istorijsku mogućnost” da uvede tu zemlju u Alijansu.

Ministri vanjskih poslova NATO su se takođe složili da nastave da podržavaju BiH u njenim reformama.

“Spremni smo da prihvatimo podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa ove zemlje. To uključuje praktične mjere koje se tiču političkih, ekonomskih i odbrambenih reformi koje će im pomoći da se pripreme za članstvo. Sada je na BiH da načini sljedeći korak I odluči da li će prihvatiti ovu ponudu,” kazao je generalni sekretar.

Jutros je održan sastanak na temu zapadnog Balkana, na kojem je učestvovala I visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

“To još jednom pokazuje da NATO I EU imaju zajedničku posvećenost stabilnosti I bezbjednosti u region,” kazao je on.

Stoltenberg je najavio da će sljedeći sastanak ministara vanjskih poslova biti održan u aprilu u Vašingtonu a da će se šefovi država i vlada zemalja članica susresti kasnije sljedeće godine.

“Obilježavanje 70. Godišnjice naše Alijanse. To će biti mogućnost da se vidi šta su saveznice postigle zajedno: mir, bezbjednost I prosperitet u Evropi i Sjevernoj Americi,” kazao je generalni sekretar.

Stoltenberg je istakao da NATO ostaje posvećen Avganistanu.

Ministri zemalja članica koje učestvuju u misiji "Odlučna podrška" u Avganistanu, među kojima je i Crna Gora, potvrdili su posvećenost dugoročnoj bezbjednosti i stabilnosti u Avganistanu.

"Ootvrđujemo odluke donijete na našem Samitu u julu o nastavku podrđke Avganistanu," navodi se u ministri u zajednom saopštenju.

Oni su se osvrnuli i na parlamentarne izbore u toj zemlji.

"Avganistan je ušao u kritičnu fazu u izgradnji i konsolidovanju demokratije. Priznajemo parlamentarne izbore održane u oktobru kao jasan znak avganistanske podrške demokratskim procesima. Birači, od njih jedna trećina žene, prkosili su prijetnjama nasiljem i izašli na biračka mjesta kako bi oblikovali budućnost njihove zemlje. To je ohrabrujući znak njihove odlučnosti", stoji u saopštenju.

Bonus video: