LISTA SVJETSKE BANKE

Makedonija na petom mjestu po smrtnosti od zagađenog vazduha

"Godišnje u Makedoniji ima 1.350 smrtnih slučajeva izazvanih bolestima disajnih puteva zbog štetnih i kancerogenih materija u zagađenom vazduhu", koja za loše stanje sa zagađenjem i nedovoljnog ulaganja u sprječavanje zagađenja krivi vladu Nikole Gruevskog
62 pregleda 0 komentar(a)
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2015. 11:44h

Tetovo i skopsko naselje Lisiče ruše rekorde po zagađenosti vazduha, pa se Makedonija našla na petom mjestu po smrtnosti od zagađenja vazduha.

Mjerne stanice u Tetovu su tokom jučerašnjeg dana pokazale da je vazduh zagađen 17 puta više od dozvoljenog dok je u naselju Lisiče zagađen 10 puta više od dozvoljenog, objavio je makedonski Faktor.

Zbog takvog stanja su se oglasili građani, građanska udruženja i partija DOM koji od vlade traže da proglasi vanredno stanje i da se izbori sa ovakvom situacijom.

"Godišnje u Makedoniji ima 1.350 smrtnih slučajeva izazvanih bolestima disajnih puteva zbog štetnih i kancerogenih materija u zagađenom vazduhu", koja za loše stanje sa zagađenjem i nedovoljnog ulaganja u sprječavanje zagađenja krivi vladu Nikole Gruevskog.

Svjetska banka je Makedoniju rangirala na peto mjesto po smrtnosti od zagađenja vazduha.