Republika Srpska: Opozicija napustila Skupštinu

Prema poslovniku Narodne skupštine RS, jedno od potpredsjedničih mjesta u entitetskom parlamentu pripada najjačoj opozicionoj stranci, u ovom slučaju SDS-u
3 komentar(a)
Skupština Republike Srpske, Foto: Skupština Republike Srpske
Skupština Republike Srpske, Foto: Skupština Republike Srpske
Ažurirano: 08.12.2015. 19:02h

Poslanici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske napustili su danas skupštinsko zasijedanje i najavili da neće učestvovati u radu parlamenta sve dok rukovodstvo Narodne skupštine ne bude konstituisano u skladu s poslovnikom o radu parlamenta.

Opozicione Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP), Narodni demokratski pokret (NDP), Srpska radikalna stranka RS (SRS RS) i Napredna Srpska (NS) takvu odluku su donijele pošto nije podržan predlog SDS-a da se s pozicije potpredsjednika parlamenta RS smijeni Nenad Stevandić koji je napustio tu stranku i prešao u vladajuću koaliciju.

Prema poslovniku Narodne skupštine RS, jedno od potpredsjedničih mjesta u entitetskom parlamentu pripada najjačoj opozicionoj stranci, u ovom slučaju SDS-u.

Nakon što je u novembru prošle godine konstituisan sadašnji saziv parlamenta, Stevandić je, kao kandidat najjače opozicione stranke, SDS-a, izabran za jednog od potpredsjednika Narodne skupštine.

U međuvremenu je Stevandić napustio SDS i priklonio se vladajućoj većini, ali neće da napusti poziciju na koju je došao kao kandidat SDS-a.

SDS je danas tražila njegovu smjenu, a potom izbor Sonje Jovićević-Karadžić za potpredsjednicu parlamenta RS, što nije podržala poslanička većina u parlamentu.

SDS je najavila da će tražiti zasijedanje posebne sjednice parlamenta na kojoj bi se riješila novonastala situacija, upozorivši da opozicione partije više neće učestvovati u radu parlamenta ako se skupštinsko rukovodstvo ne konstituiše u skladu sa poslovnikom.

Prema poslovniku, rukovodstvo parlamenta čine predsjednik i tri potpredsjednika - Srbin iz najjače opozicione stranke, Bošnjak, Hrvat i po potrebi jedan potpredsjednik iz kategorije "ostalih" naroda.

Trenutno parlament nema potpredsjednika iz najjače opozicione stranke niti potpredsednika iz hrvatskog naroda.

Bonus video: