Ne zna se u šta je investirao: Saudijski biznismen će moći da glasa u Makedoniji

Prema odluci Vlade Makedonije iz 2012, stranac može da dobije makedonsko državljanstvo ako je investirao najmanje 400.000 eura u nove kapacitete i preuzme obavezu u vezi zapošljavanja u novoj firmi
1 komentar(a)
Makedonija, izbori, Foto: Reuters
Makedonija, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2015. 18:03h

Saudijski biznismen Kalid al Tavil pojavio se u Makedoniji kao potencijalni investitor i dobio makedonsko državljanstvo u novembru ove godine, iako se ne zna šta je njegova konkretna investicija, objavila je danas televizija Telma.

Kako je navedeno u vijestima te televizije sa nacionalnom frekvencijom, za Al Tavila javnost u Makedoniji je prvi put čula prošle godine tokom Vladinog lova na investicije u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

Prema odluci Vlade Makedonije iz 2012, stranac može da dobije makedonsko državljanstvo ako je investirao najmanje 400.000 eura u nove kapacitete i preuzme obavezu u vezi zapošljavanja u novoj firmi.

Saudijski biznismen je ispunio uslove za državljanstvo garantujući bakarskom garancijjom od 400.000 eura da će u Makedoniji otvoriti firmu gdje će biti zaposleno 10 ljudi, ali se napominje da nema informacija koje su konkretne investicije Kalida al Tavala u Makedoniji.

Telma navodi da je jedina izjava vlasti i zainteresovanog investitora data prije godinu dana da su biznis uslovi u Makedoniji odlični i da takvih nema nigdje na svijetu.

Al Tavil je u izjavi od 14. decembra prošle godine rekao da ima planove za širenje biznisa u 2015. i 2016. u oblasti ljudskih resursa i obučavanje ljudi koji bi radili na treningu i razvoju, kao i u oblasti nekretnina, preko mogućeg ulaganja u nakretnine u turizmu i drugim oblastima.

U njegovoj biografiji se, dodaje se, niže veliki broj funkcija, da je bivši savjetnik u Ministarstvu za bezbjednosna pitanja Saudijske Arabije, da generalni direktor Nacionalnog informativnog centra kao i da je član Borda direktora kompanije Leuron, koja ima predstavništvo i u Makedoniji.

Kalid al Tavil nije jedini stranac koji je u posljednje vrijeme dobio makedonsko državljanstvo i biće na biračkom spisku zajedno sa sinom i suprugom kontroverznog indijskog biznismena Subrata Roja, koji će, kako je otkrila emisija KOD koja se emituje na TV Telma, glasati u Brdovcima, elitnom skopskom naselju.

Biznismen kojeg indijske vlasti gone zbog poreske utaje Subarta Roj je preko svoje firme Sahara 2013. u Makedoniji kupio propali agrokombinat Džumajlija, ali od velike investicije koju najavljivao nije bilo ništa, kao ni od najvljene investicije u hotelski kompleks na Ohridskom jezeru.

Bonus video: