Bijes i radost zbog oslobađanja Orića

Porodice srpskih žrtava, koje su u Sarajevo autobusom stigle na izricanje presude Oriću i Muhiću, ispred Suda BiH su u znak protesta zbog oslobađajuće presude ostavile poruku: „Sud BiH jednako Naser Orić”
63 pregleda 7 komentar(a)
Naser Orić, Foto: Beta-AP
Naser Orić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.12.2018. 07:51h

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je juče oslobađajuću presudu bošnjačkom ratnom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku Armije BiH Sabahudinu Muhiću, koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području Srebrenice i Bratunca.

Orić je izjavio je da je proces protiv njega bio montiran, što se, kako je kazao, na kraju i potvrdilo.

Dodao je da „napadi velikosrpskih snaga iz Srbije na njega i njegov narod traju od 1992. godine”.

„Mi smo još uvijek najisturenija tačka BiH prema Srbiji i nama je jasno da ćemo uvijek biti prvi na udaru. Mi se nećemo nikad predati. Borićemo se dok smo živi, mi i naša pokoljenja, jer mi druge domovine nemamo”, kazao je Orić.

Porodice srpskih žrtava, koje su u Sarajevo autobusom stigle na izricanje presude Oriću i Muhiću, ispred Suda BiH su u znak protesta zbog oslobađajuće presude ostavile poruku: „Sud BiH jednako Naser Orić”.

Sa druge strane, pristalice Nasera Orića su nosile ratne zastave Armije BiH i transparente na kojima su bile ispisane parole kao što su „Ne može se izjednačavati žrtva i zločinac”, „Heroji, a ne zločinci”.

„Presuda je oslobađajuća, presuda koju smo mi očekivali u ponovljenom postupku, apsolutno smo zadovoljni”, kazala je Orićeva advokatica Lejla Čović.

Zadovoljstvo je izrazila i Bakira Hasečić, predsjednica „Udruženja žena - žrtva rata”.

„Svi mi građani, pošteni građani, posebno preživjele žrtve smo zadovoljni presudom. Presuda je konačna, na nju niko nema pravo žalbe”, kazala je.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukićsmatra da oslobađajuća presuda Oriću sramna i da samo potvrđuje da u Sudu i Tužilaštvu BiH nema pravde, već da u ovim institucijama vlada politika, zbog čega treba da ih napuste srpski predstavnici.

Ponovni postupak protiv Orića trajao je od 3. septembra do 9. novembra ove godine. Na suđenju je ponovo saslušan zaštićeni svjedok O-1, koji je promijenio iskaz u odnosu na izjavu datu 2014. godine. Advokati su bazirali odbranu upravo na tom dijelu, tvrdeći da je zaštićeni svjedok mijenjao iskaze u bitnim djelovima svaki put kada je saslušan.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je pošto je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbi za ratne zločine.

Orić je uhapšen 10. juna 2015. na granici Francuske i Švajcarske, po zahtjevu Srbije koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje.

Izručen je Sarajevu, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a branio se sa slobode.

Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Bonus video: