Vučić: Izjava Dunje Mijatović nije zlonamjerna, niko ni neće zabraniti da govorim

On je precizirao da Mijatović nije ni kritikovao zbog njene izjave kao takve, već zbog "sistema koji je na djelu
1 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 05.12.2015. 13:40h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne misli da je specijalna predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović bila naročito zlonamjerna, ali da mu ni ona, niti bilo ko u svijetu može zabranjivati da govori.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je da ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i srpski premijer Aleksandar Vučić napadima neće zaustaviti kritike u društvu, prenosi televizija N1.

"Naknadno sam pročitao njenu izjavu, i mogu da kažem da i nije bila naročito zlonamjerna, i da ste iz te izjave mogli da čujete mnogo više nego ja samo da ste htjeli da je pročitate do kraja", rekao je premijer na pres konferenciji u Vladi Srbije.

"Neman ništa protiv nje i ne mislim da će ona biti neko ko će da mi zabranjuje da govorim ili bilo ko drugi na svijetu. To ne može niko na svijetu da uradi, ja sam izabran od strane naroda da vodim vladu ove zemlje i mislim da je vodim na najbolji mogući način", istakao je Vučić.

On je precizirao da Mijatović nije ni kritikovao zbog njene izjave kao takve, već zbog "sistema koji je na djelu":

U vrijeme poplava, kako je podsjetio, država je bila optužena da skriva na hiljade mrtvih, za šta se u Velikoj Britaniji dobija 35 godina zatvora, a kod nas se poslije 35 minuta saslušanja pričalo o ugrožavanju slobode govora, iako se govorilo o notornim neistinama.

Dačić: Stav Mijatović nije stav OEBS, ali uvijek smo za razgovor

Dačić je istakao da stav predstavnice OEBS za slobodu medija Dunje Mijatović nije i stav OEBS-a, ali da i ona i svi drugi predstavnici OEBS mogu uvijek o svemu da razgovaraju sa funkcionerima Srbije.

Dačić je rekao da OEBS ima Stalni savjet, na kojem se utvrđuju stavovi, ali i prateće institucije i organe, poput parlamentarne skupštine i nezavisne institucije, kao što je predstavnik za medije.

"Taj stav nikako ne može da bude stav OEBS, već stav institucije koja nema veze sa njim, u smislu stava cijele organizacije. To je mišljenje koja ne mora da bude prihvaćeno", rekao je Dačić i dodao da svako ima pravo na mišljenje, ali nema pravo da ono što je neistina prikazuje kao da je istina.

"Srbija nije osjetljiva na kritike, ali Evropska komisija se uvijek raspriča kad treba da se kritikuje nas, a kad treba da kritikuju Prištinu ili Hrvatsku obično su gluvonijemi", podvukao je Dačić.

On je dodao da i Dunja Mijatović, i onaj ko će je naslijediti, budući da joj uskoro ističe mandat, uvijek može u Srbiji da razgoavara sa bilo kojim funkcionerom.

"Ali kad im pokažete šta se sve objavljuje, oni se čude kako je to moguće. Toliko o diktaturi, pritiscima i svemu ostalom", rekao je Dačić.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: