Tači: Sad je istorijski trenutak, svi će biti pobjednici - Kosovo, Srbija, EU, region...

Tači je rekao i da Beograd i Priština tragaju za postizanjem konačnog mirovnog sporazuma i da istražuju moguće ideje, ali da po tom pitanju još ništa nije dogovoreno
149 pregleda 5 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Reuters
Hašim Tači, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2018. 09:09h

Kosovski predsjednik Hašim Tači rekao je da će sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine poslije vjekovnog sukoba zatvoriti Pandorinu kutiju na Balkanu i ocijenio da su obje strane spremne i voljne da dođu do dogovora.

On je tokom razgovora u Atlantskom savjetu u Vašingtonu naveo da je sadašnji trenutak presedan za region i da, kako je rekao, dvije suverene zemlje žele sporazum za koji je potreban kompromis.

"Nekad ste možda u pravu 100 odsto, ali ako želite da dođete do sporazuma morate biti spremni na kompromis", rekao je Tači tokom razgovora koji je vodio izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson, penosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, vreme ističe i sad je momenat za djelovanje i za postizanje rješenja.

"Sad je istorijski trenutak. Svi će biti pobjednici - Kosovo, Srbija, EU, region, ali ako to ne uradimo svi ćemo biti gubitnici", ocijenio je Tači.

Tači je rekao i da Beograd i Priština tragaju za postizanjem konačnog mirovnog sporazuma i da istražuju moguće ideje, ali da po tom pitanju još ništa nije dogovoreno.

Beograd i Priština, kako kaže, znaju da ne mogu da nastave sadašnjim putem i da je status kvo /quo/ neodrživ, a da zamrznuti konflikt šteti i jednima i drugima.

“Kad se postigne sporazum o uzajamnom priznanju Kosovo će priznati i onih pet članica EU koje ga ne priznaju i moći će da postane članica Ujedinjenih nacija”, smatra Tači.

On je ponovio i stav da neće biti granica duž etničkih linija niti razmjene populacije.

Bonus video: