Iza kulisa Ministarskog savjeta OEBSA-a: Duet Dačič-Lavrov, raznovrsan jelovnik...

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc kucao je poruke na svom telefonu dok je premijer Aleksandar Vučić govorio na plenarnoj sjednici OEBS
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Reuters
Ivica Dačić, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2015. 08:29h

Velike političke skupove uvijek prate i zanimljiva zbivanja u pozadini diplomatskih razgovora.

Tako je i u Beogradu gdje se održava Ministarski savjet OEBS-a, kojim će biti zaokruženo jednogodišnje predsjedavanje Srbije tom organizacijom.

Kako pišu "Večernje novosti", za veliki broj gostiju potrebno je spremiti dovoljno hrane i pića, a novinari uvijek prate i šta se događa van konferencijske sale.

Šta se dešavalo iza kulisa konferencije u Beogradu.

Na ručku, priređenom u Palati "Srbija" za visoke goste pripremljen je raznovrstan meni. Počelo je od pršute, sira, kačkavalja i ajvara. Uslijedila je čorba od brokolija, po tri sarmice od zelja, s kuglicom kisjelog mlijeka i čeri paradajzom.

Potom je izneto rolovano svinjsko meso, piletina, jagnjetina, pire krompir i brokoli. Služene su i vitaminska salata, šargarepa, kupus, zelena salata... Gosti su se sladili voćnim kolačima, prelivenim čokoladom, sjeckanim voćem i palačinkama sa suvim šljivama, orasima i šlagom.

Čorbicu od brokolija su svi jeli, dok se za sarmice malo ko "uhvatio". Pilo se vino, kisjela voda, sokovi...

Čekajući da izađe na fotografisanje sa Kerijem, Lavrov se spremao da zapali cigaretu. Ipak, protokol ga je pozvao, pa nije imao kratak predah.

Domaćin Ivica Dačić dočekivao je na ulazu šefove diplomatija zemalja članica OEBS. I ovoga puta nastavio je tradiciju da ljubi goste, ali je izabrao da to budu samo dame. Pretposlednji je na skup stigao Keri, a posljednji je bio Lavrov, s kim je Dačić i krenuo na zasijedanje.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc kucao je poruke na svom telefonu dok je premijer Aleksandar Vučić govorio na plenarnoj sjednici OEBS.

Duž "Kombank arene" bili su postavljeni pultovi sa voćem i pićem. Na stolovima je bila kisjela i obična voda, kruške, jabuke, mandarine, banane, čaj i kafa.

Za večeru, koja je sinoć priređena u zgradi Generalštaba, Dačić je pripremio i poduži muzički repertoar sa omiljenim numerama. Neformalni dio otvorio je duetom sa svojim kolegom Lavrovom, sa kojim je otpjevao "Podmoskovske večeri". Visoke zvanice ostale su do posle ponoći.

Bonus video: