Kosovo: Pojačana bezbjednost uoči protesta protiv sporazuma sa CG

Policija je najavila da će uhapsiti tri poslanika pokreta Samoopredjeljenje ako se pojave na skupu. Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiju i Fatom Topalji su na poternici tužilaštva zbog aktiviranja suzavca i opstrukcija sjednica kosovske skupštine
1 komentar(a)
Priština, Foto: Shutterstock
Priština, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.11.2015. 13:46h

U Prištini se danas održava protest tri opozicione parlamentarne stranke, a taj skup obezbjeđivaće pripadnici kosovske policije koji su jutros u Prištinu stigli iz drugih gradova.

Opozicione stranke su pozvale na masovno okupljanje na trgu u Prištini, jer se protive formiranju Zajednice srpskih opština, odnosno briselskim sporazumima, kao i dogovoru o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Kako javlja Tanjugov izvještač, na ulicama Prištine primijećene su tokom noći, a posebno jutros, veće mjere bezbjednosti i više pripadnika policije.

Mediji u Prištini navode da je policija počela sa bezbjedonosnim procedurama od ranih jutarnjih sati sa pojačanim snagama koje su na terenu već od 07.00 sati.

Opozicija se, takođe, organizovala i za današnji dan biće raspoređeno oko 1.000 redara.

Prištinski list "Koha" podsjeća da je policija apelovala na građane da tokom nedjelje izbjegavaju masovne skupove i okupljanja zbog mogućih terorističkih napada.

Sa druge strane, opozicioni blok zatražio je juče na konferenciji za novinare da se ne dozvoli politizacija policije i da se omogući kretanje učesnicima mirnog protesta.

Predstavnici tri opozicione parlamentarne stranke, koje se protive formiranju ZSO, najavile su za danas protest za koji tvrde da će biti miran i nenasilan, ali ne znaju da li će tom skupu prisustvovati poslanici te tri stranke za kojima je izdat nalog za hapšenje zbog remećenja rada parlamenta u dužem vremenskom peridu.

Predstavnici Samoopredjeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo pozvali su građane da im se priključe, dodajući da su uvjereni da će okupljanje biti masovno i da će proteći u mirnoj i prazničnoj atmosferi.

Protest će, kako tvrde, biti nenasilan i neće biti održan ispred vladinih objekata već ispred hotela "Grand".

Na trgu u Prištini danas je postavljena bina ispred zgrade kosovske vlade koja je rezervisana za večerašnju proslavu Dana zastave u organizaciji gradskih vlasti.

Briselski sporazum smeta kosovskoj opoziciji i već mjesecima u parlamentu traže poništenje odluke o zajednici srpskih opština.

Pristalice opozicije počele su oko podneva da se okupljaju na prištinskom trgu, a policija je najavila da će uhapsiti tri poslanika pokreta Samoopredjeljenje ako se pojave na skupu.

Aljbim Kurti, Aljbuljena Hadžiju i Fatom Topalji su na poternici tužilaštva zbog aktiviranja suzavca i opstrukcija sjednica kosovske skupštine.

Sinoć opozicioni lideri nisu potvrdili ni demantovali mogućnost da se ta tri poslanika pojave na skupu.

Zabrinutost su izrazili međunarodni predstavnici na Kosovu pa je tako Ambasada SAD pozvala svoje državljane da izbjegavaju trg u Prištini jer, kako kažu, mirne demonstracije mogu da se pretvore u konforntacije koje mogu da se završe nasiljem.

Zbog toga policija je podigla nivo bezbjednosti, a organizatorima ne ide na ruku što je tokom noći na Kosovu pao snijeg, pa je dolazak do Prištine teži nego inače.

Bonus video: