Stefanović: Merkel održala riječ koju je dala Vučiću

Krihbaum je rekao da je Srbiji mjesto u Evropi i da Njemačka očekuje da "Srbija nastavi da korača tim putem"
57 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Stefanović, Foto: Boris Pejović
Nebojša Stefanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.11.2015. 18:39h

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je danas da odluka Bundestaga o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja u razgovorima Srbije i EU potvrđuje da je posvećenost Srbije reformama dobila punu podršku.

Odbor za evropska pitanja njemačkog Bundestaga danas je na vanrednoj sjednici dao zeleno svijetlo za otvaranje prva dva poglavlja u pristupim pregovorima Srbije i Evropske unije, saopštila je Fondacija Konrad Adenauer.

Stefanović je na vanrednoj konerenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da odluka Bundestaga predstavlja veliku stvar zajedno s pozitivnim ocjenama Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Prema njegovim riječima, odluka Bundestaga da odobri otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja dobra je vijest za građane Srbije i znači da je riječ koju je njemačka kancelarka Angela Merkel dala premijeru Srbije Aleksandru Vučiću održana.

"Put koji je odabrao premijer - da Srbija ne gura probleme pod tepih, nego da se i sa najvećim problemima i nedaćama suočava i da ih rješava bilo je nešto što je i prevagnulo da velika zemlja, najveća zemlja EU, Njemačka donese ovakvu odluku", rekao je ministar.

Stefanović je rekao da Njemačka cijeni napore koje Srbija ulaže i koje je uložila u reforme i da odluka predstavlja priznanje reformama u srpskom društvu i teškim uspješnim mjerama.

"Zeleno svetlo je razlog zbog kojeg građani Srbije treba da budu zadovoljni i pokazuje da su neki ljudi prepoznali šta Srbija radi na evropskom putu bez obzira koliko je teško bilo, nije bilo uzaludno", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Podsjećajući na ocjenu predsjednika Odbora za evropska pitanja Gintera Krihbauma da je Srbija na mnogo načina dio Evrope, ministar je dodao i da je pred Srbijom još reformi.

Prema ministrovim riječima, Njemačka cijeni to što Srbija radi na svom evropskom putu, ali i na unutrasnjim reformama, i to je razlog da građani Srbije budu zadovoljni, da se vidi da Srbija pravi novi put ka svom punopravnom članstvu u EU.

"Podrška za otvaranje poglavlja, koja će biti preporuka šefovima država i vlada da u decembru donesu konačnu odluku o otvaranju dva poglavlja je zato dobra i ozbiljna vijest", rekao je Stefanović.

Predsednik Odbora za evropska pitanja Gunter Krihbaum saopštio je u pismu kancelarki Angeli Merkel da Odbor preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na sledećem samitu u decembru, čime je, po tom pitanju, okončan parlamentarni postupak u Nemačkoj.

Predsjednik Odbora za evropska pitanja Njemačke Gunter Krihbaum je danas ranije kancelarki Angeli Merkel u pismu je saopštio da Odbor preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na sljedećem samitu u decembru, čime je, po tom pitanju, okončan parlamentarni postupak u Njemačkoj.

"Ovo je jasan signal za zemlju koja se kreće u pravcu Evrope i pokazuje da je konsekventan evropski pristup premijera Aleksandra Vučića ispravan", rekao je Krihbaum.

Krihbaum je poslije sjednice odbora rekao je da je za Bundestag jako važno bilo što je sporazumom od 25. avgusta konačno načinjen iskorak u odnosima Srbije i Kosova i da raduje izvještaj Evropske komisije o Srbiji zato što sadrži dosta pozitivnih ocjena.

On je dodao da je odlazak Vučića u Srebrenicu bio vrlo važan gest.

Krihbaum je rekao da je Srbiji mjesto u Evropi i da Njemačka očekuje da "Srbija nastavi da korača tim putem."

Srbiju čeka još dosta zadataka, kako u borbi protiv korupcije tako i u reformi pravosuđa. Buduće reforme nisu same sebi cilj, nego se sprovode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti treba da obezbijede radna mjesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture, navodi se u saopštenju.

Bonus video: