Albanija: Svako ko ima dosije da bude smijenjen sa javne funkcije

Nekoliko poslanika i gradonačelnika iz socijalističke koalicije premijera Edija Rame, koji je došao na vlast prije dvije godine, povezano je sa kriminalnim radnjama
3 komentar(a)
Tirana, Foto: Shutterstock
Tirana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2015. 08:01h

Glavne albanske partije dogovorile su se juče da glasaju da svako ko ima krivični dosije bude smijenjen sa javne funkcije, što nije mali zadatak u zemlji u kojoj se putevi za političku i kriminalnu moć često prepliću.

Godinu dana nakon što su se vladajući socijalisti i opozicione demokrate načelno dogovorile oko zakona, djelujući na pozive SAD i EU, poslanici su glasali da niko ko je u zemlji ili u inostranstvu osuđen za zločin ne bude pošteđen.

Tokom dvije i po decenije teške tranzicije sa komunizma političke partije u Albaniji, koja je članica NATO, često su se oslanjale na pripadnike kriminalnih struktura da im obezbijede glasove u zamjenu za političke usluge.

Međutim, nikada ranije u parlamentu nije bilo toliko ljudi sa sumnjivom istorijom.

Nekoliko poslanika i gradonačelnika iz socijalističke koalicije premijera Edija Rame, koji je došao na vlast prije dvije godine, povezano je sa kriminalnim radnjama. Jedan se odrekao mandata, tvrdeći da je nevin.

Politička klasa je u septembru konačno bila primorana da djeluje, kada je jedan poslanik optužen da je u policijskoj stanici pucao na članove jedne porodice zbog spora oko ribarskih prava.

Ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri pozvao je sve političke aktere da udruže snage kako bi reformisali pravosuđe, što je ključni zahtjev EU.

„Zbog ove sjednice svi treba da se stidimo“, kazao je Tahiri. „Poručujemo Albancima da kriminalce uklanjamo iz parlamenta, ali da ostaju u njihovom susjedstvu i u biznisu. Albanci žele da ubice i lopovi budu osuđeni“.

Bonus video: