Zastava NATO-a se vijori ispred sjedišta vlade u Skoplju

Vlasti su počele i uklanjanje službenih oznaka iz vladinih zgrada kako bi se pripremili za novo ime države
381 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje svečanosti, Foto: Reuters
Sa današnje svečanosti, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2019. 15:52h

Ispred sjedišta Vlade Republike Sjeverne Makedonije podignuta zastava NATO-a, kako bi se obilježilo predstojeće učlanjenje te države u zapadnu vojnu alijansu. Vlasti su počele i uklanjanje službenih oznaka iz vladinih zgrada kako bi se pripremili za novo ime države Republika Sjeverna Makedonija.

Zaev je, tokom svečane ceremonije podizanja zastave NATO-a ispred vlade, istakao da je njegova otadžbina sada na pravom putu ka napretku i razvoju.

"Danas podižemo zastavu NATO-a, koja zajedno sa evropskom i našom, određuje budućnost, ne samo naše generacije, već i budućih pokoljenja. To nije samo simbolika, već realnost. To je nova strana naše istorije", rekao je makedonski premijer.

Kako je Zaev istakao, Sjeverna Makedonija je uspjela da se sa sporednog balkanskog kolosjeka, gdje je čekala decenijama, vrati na glavni autoput ka Evropi, prenosi Tanjug.

"U periodu koji slijedi bićemo direktni učesnici u najvažnijem periodu od samostalnosti naše države, u kome ćemo sami odlučivati o našoj budućnosti, ali i sa brzinom kojom ćemo dostići taj cilj", rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Zaev je ocijenio da je sada sudbina u rukama makedonskog društva koje određuje svoju budućnost.

On je naglasio da se u sljedećem periodu ulazi u kompleksnu etapu izgradnje države prema evropskim standardima, te da niko više neće da je blokira spolja.

Makedonija je potpisivanjem Sporazuma iz Prespe sa Grčkom promijenila svoje ustavno ime u Republika Sjeverna Makedonija i na taj način je razriješila decenijski spor koji je imala vlastima u Atini.

Spor oko imena sa Grčkom bio je ključna barijera na putu sada već Sjeverne Makedonije ka NATO-u i EU.

Sa Prespanskim sporazumom vlasti u Skoplju su se obavezali da će promijeniti ustavno ime države u Sjeverna Makedonija, dok su se vlasti u Atini obavezali da će odblokirati prijem Sjeverne Makedonije u NATO i omogućiti integraciju države u EU.

Bonus video: