Osnovan Fond za Zapadni Balkan po ugledu na Višegradski fond

"Balkan ne smije da se destabilizuje, ne smije da se razbije zbog svega što se dešava u izbjegličkoj krizi. To je jako opasno. Mi moramo da im pomognemo. Evropa tu ima veliku odgovornost", rekao je Zaoralek
0 komentar(a)
Balkan
Balkan
Ažurirano: 13.11.2015. 16:12h

Šefovi diplomatija Višegradske grupe i zemalja Zapadnog Balkana osnovali su danas u Pragu Zapadno-balkanski fond, po ugledu na Višegradski fond koji će uključiti civilni sektor i podsticati i finansirati projekte prekogranične saradnje u raznim oblastima, od infrastrukture do kulturne razmjene.

"Očekujem da će taj fond kao i naš Višegradski postati ključni instrument regionalne saradnje pošto je privredna, infrastrukturna i kulturna regionalna saradnja ključni korak da se ne ponove tenzije i mržnje iz prošlosti", kazao je nakon svečanog potpisivanja osnivačkih dokumenata novog fonda sa sjedištem u Tirani domaćin ministarskog sastanka, šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek.

Na konferenciji za novnare, na kraju dvodnevnog ministarskog sastanka, češki ministar, kao i zatim šef mađarske diplomatije Peter Sijarto i potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans naglasili su da Evropa ne smije nikako da dopusti da izbjeglička kriza poremeti odnose balkanskih zemalja i da EU ima posebnu odgovornost da tom regionu pomogne sa tako ogromnim izazovom.

"Stabilnost Balkana garancija je stabilnosti ne samo srednje i istočne Evrope već cijele Evropske unije. Balkan ne smije da se destabilizuje, ne smije da se razbije zbog svega što se dešava u izbjegličkoj krizi. To je jako opasno. Mi moramo da im pomognemo. Evropa tu ima veliku odgovornost", rekao je Zaoralek.

Potpredsjednik EK Timermans izjavio je da je potpuna integracija u Evropsku uniju balkanskih zemalja od strateškog značaja za budućnost cijelog kontinenta a da prijetnje koje nosi sobom izbjeglička kriza mogu da se riješe samo ako sve zemlju budu zajedno, rame u rame, pošto taj najveći izazov u posljednjih 25 godina nije u stanju da riješi nijedna zemlja pojedinačno sama.

"Nadamo se da će do proširenja doći u narednih pet godina", kazao je o evrointegraciji Zapadnog Balkana šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

"Mi moramo da izbjegnemo to da politika proširenja izgubi kredibilitet. Moramo da ubrzamo pregovore sa Crnom Gorom, da započnemo sa Srbijom, Makedoniji i Albaniji da damo jasan plan još ove godine a Bosni i Hercegovini i Kosovu da pomognemo", kazao je Sijarto.

Sijarto je u Pragu ponovo zatražio da se konačno pokrene cjeloevropska politika za suočavanje sa izbjegličkom krizom kako zemlje, kao što je bila prinuđena da učini Mađarska, ne bi morale da se brane same podizanjem ograda.

"Postavljanje ograde nije idealno rješenje za sve ali mi smo morali da se branimo jer nije bilo zajedničke evropske politike. Najbolje bi bilo da zaštitimo granice u Grčkoj, ali to ne funkcioniše. Mi nismo mogli drugačije, morali smo da branimo granice", kazao je Sijarto.

Mađarski ministar naglasio je da je Mađarska jedina zemlja EU koja je uspješno uradila domaći zadatak i uspjela da zaustavi izbjeglice, pošto ih je prije podizanja plota dolazilo i po 10.000 dnevno, dok je sada broj nula.

Višegradska četvorka odala je danas posebno priznanje zemljama Zapadnog Balkana koje su i u ovako nepovoljnim političkim okolnostima koje je stvorila izbjeglička kriza uspjele da naprave pomak i osjetni napredak u procesu pristupanja EU.

Bonus video: