MINISTAR SPOLJIH POSLOVA NIJE BIO FAVORIT SAD-A

Portal: Tači glavni krivac za neuspjeh Kosova u Unesko

"Hašim Tači je imao sigurne glasove, i bez 'dozvole' od zemalja koje podržavaju Kosovo, donio je odluku da zatraži prijem u Unesko. SAD i neke druge zemlje su preporučile Tačiju da nije pravi trenutak da se to podnese zahtev, ali on nije uzeo u obzir ove preporuke i zahtjev za učlanjenje Kosova nije prošao", rekao je izvor portala
96 pregleda 8 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Savo Prelević
Hašim Tači, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.11.2015. 15:54h

Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači glavni je krivac za neuspjeh Kosova da se učlani u Unesko jer je u proceduru učlanjenja ušao iz vlastitih interesa i bez konsultacija sa stranim partnerima, piše danas portal "Gazetablic" pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Ti izvori tvrde da je Tači krenuo u proceduru bez dobijanja signala od "zemalja prijatelja Kosova" i sa ciljem da ojača svoj autoritet kako bi bio izabran za predsjednika Kosova 2016. godine.

"Hašim Tači je imao sigurne glasove, i bez 'dozvole' od zemalja koje podržavaju Kosovo, donio je odluku da zatraži prijem u Unesko. SAD i neke druge zemlje su preporučile Tačiju da nije pravi trenutak da se to podnese zahtev, ali on nije uzeo u obzir ove preporuke i zahtjev za učlanjenje Kosova nije prošao", rekao je izvor portala.

Prema istom izvoru Tači nije bio favorit SAD da predvodi ovu aktivnost.

"Amerika je jasno stavila do znanja Tačiju da ne može da ima rukovodeću ulogu u ovom procesu, kao što je bilo u slučaju učlanjenja u MMF i Svjetsku banku", rekao je neimenovani izvor.

Prema istom izvoru pored SAD i neke druge države koje podržavaju Kosovo su bile u dilemi zbog činjenice da su prije nekoliko godina bile protiv prijema Palestine u Unesko.

Palestina kao i Kosovo nije članica UN-a.

I pored toga, te su države podržale Kosovo, ali prijedlog o prijemu nije dobio potreban broj glasova na glasanju u Generalnoj skupštini Unesko u ponedjeljak. Kosovu je za prijem trebalo 95 glasova, a dobilo je tri manje.

Poslije neuspjeha opozicija i jedan dio civilnog sektora na Kosovu traži ostavku Tačija, koji smatra da je činjenica da su 92 države glasale za prijem Kosova izuzetan uspjeh.

Preporučujemo za Vas