EK: BiH se vratila na pravi, reformski put

Od vlasti BiH se, između ostalog, očekuje da riješe ključna otvorena pitanja u pravosuđu u skladu sa preporukama iz strukturalnog dijaloga
1 komentar(a)
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.11.2015. 12:54h

Evropska komisija (EK) usvojila je danas Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, u kojem je zaključeno da se BiH vratila na pravi, reformski put i da je počela da rješava prioritete na putu pristupanja EU, što je pokazala kroz usvajanje Reformske agende.

U Izvještaju se navodi da je za dalji napredak BiH ka Uniji potreban smislen napredak na sprovođenju reformi iz Agende, što je uslov za razmatranja zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji.

Ističe se da politički konsenzus o ciljevima za pristupanje iz februara 2015. treba biti sproveden i implementiran širom zemlje, prenose "Nezavisne novine".

"Jačanje javne uprave, poboljšanje saradnje na svim nivoima i uspostavljane mehanizama koordinacije o stvarima koje se tiču EU treba da se sprovedu, jer je to sljedeći korak na putu evropskih integracija", navodi se u Izvještaju o napretku BiH.

Od vlasti BiH se, između ostalog, očekuje da riješe ključna otvorena pitanja u pravosuđu u skladu sa preporukama iz strukturalnog dijaloga.

Naglašava se da je neophodan i napredak u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uključujući njeno prilagođavanje nakon priključenja Hrvatske EU.

Komisija je zaključila i da je Parlamentarna skupština BiH počela da funkcioniše na zakonodavnom planu, ali da saradnja parlamenata na državnom i entitetskom nivou, kao i parlamenta Brčko distrikta treba da bude poboljšana.

Istaknuto je i da bliža saradnja i koordinacija između svih nivoa vlasti treba da bude uspostavljena, ne samo u pogledu glavnih društveno-ekonomskih izazova koji treba da se rješavaju.

"Što se tiče borbe protiv korupcije, pravni i institucionalni okvir i dalje je veoma slab i neadekvatan, a usvojena strategija tek treba da se materijalizuje u konkretne rezultate", piše u Izvještaju i dodaje da u borbi protiv organizovanog kriminala, saradnju i koordinaciju svih institucija u zemlji treba značajno poboljšati.

Naglašeno je i da je BiH u ranoj fazi razvoja funkcionalne tržišne ekonomije, iako je učinjen izvjestan napredak, dok u dijelu o terorizmu piše da je BiH "ozbiljno pogođena fenomenom stranih boraca i radikalizacijom" i podsjeća se na teroristički napad u Zvorniku kada je radikalni islamista ubio policajca.

U Izvještaju se navodi i da su se pogoršali uslovi ostvarivanje slobode izražavanja u BiH, a posebno se ističe da mora da bude osigurana nezavisnost tri javna emitera.

Predstavljajući Izvještaj u Briselu, komesar Evropske unije za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han ocijenio je da je BiH ponovo na reformskom putu zahvaljujući inicijativi EU iz decembra 2014. godine, koja je dovela do stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"U bliskoj budućnosti, očekujem da BiH unaprijedi politiku koordinacije na svim nivoima i ispuni očekivanja poslije usvajanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", poručio je Han.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU stupio je na snagu u junu.

Bonus video: