Makedonija ima preporuku za članstvo uslovljenu dogovorom iz Pržina

Han je izjavio da je prisluškivanje u Makedoniji pokazalo da postoji korupcija i da postoji miješanje politike u rad institucija što nanosi štetu političkom sistemu
0 komentar(a)
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.11.2015. 12:03h

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je u Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta izjavio da je Makedonija zadržala preporuku za start pregovora za članstvo u Evropskoj uniji ali je ona uslovljena primjenom dogovora iz Pržina i napredovanjem u reformama, objavila je NOVA TV.

Predstavljajući izvještaj o napredovanju balkanskih zemalja i Turske, Han je izjavio da je prisluškivanje u Makedoniji pokazalo da postoji korupcija i da postoji miješanje politike u rad institucija što nanosi štetu političkom sistemu.

Han je dodao da je dogovor iz Pržina najbolji način da se stavi tačka na političku krizu i podvukao da primjena dogovora treba da se nastavi, uključujući i sprovođenje izbora koji su zakazani za 24. april 2016.

On je najavio da će primjena ovog sporazuma ponovo biti razmotrena poslije izbora, kada će, kako je ranije najavilal TV Nova, Evropska komisija će pripremiti nov izvještaj za Makedoniju.

"Dogovor mora da se primijeni kao i hitne reforme", dodao je Han i podvukao da međuetnički odnosi moraju da budu popravljeni i da su potrebne mjere za jačanje povjerenja.

Govoreći o strategiji proširenja u narednom periodu, Han je objasnio da ove godine postoje promjene u izvještajima. Prije svega, strategija će pokrivati period od četiri a ne od jedne godine kao do sada,

Po Hanovim rečima, akcenat je stavljen na nivo pripremljenosti za članstvo i izvještaji postaju jasan vodič zemljama, ali ne samo vladama nego i građanima koji će preko ove nove verzije izvještaja moći lakše da vide i d prate na kom je nivou zemlja i važnim reformama kao što su sudstvo, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije ali i poštovanje ljudskih prava, sloboda medija i borba protiv diskriminacije LGBT populacije.

U izvještaju je značajan prostor posvećen ekonomskom razvoju koji, po Hanovim riječima, ide ruku pod ruku sa političkim reformama.

Bonus video: