Vučić o Izvještaju EK o Srbiji: Krupnim koracima idemo naprijed

Han se osvrnuo i na činjenicu da su u Srbiji u toku ambiciozne reforme i izrazio očekivanje da će se reforme u oblasti pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala, kao i ekononomske reforme nastaviti
1 komentar(a)
Johanes Han, Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP
Johanes Han, Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.11.2015. 12:30h

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2015. godinu pokazuje njenu posvećnost evropskom putu, ali i podršku Evropske unije Srbiji, koja, kako je istakao, "krupnim koracima ide naprijed".

"Ovaj izvještaj pokazuje i posvećnost Evropske unije - da Srbija jednog dana može da bude važna karika u lancu evropskih partnera", rekao je Vučić poslije sastanka u Beogradu s državnim sekretarom za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Francuske Arlemom Dezirom.

Vučić je dodao da još nije u potpunosti upoznao sa izvještajem i da će o njemu govoriti poslije podne na konferenciji za medije.

Finalizovani akcioni planovi, posvećenost normalizaciji odnosa sa Prištinom, nijesu otklonjene mogućnosti uticaja na sudije i tužioce

Srbija ostaje posvećena strateškom cilju ulaska u EU i sprovodi ambiciozni plan političkih i ekonomskih reformi, ocijenjeno je u najnovijem izvještaju Evropske komisije o napretku Srbije u pridruživanju EU.

Srbija je pohvaljena i za napredak u ekonomskim reformama, uz konstataciju da se ekonomija Srbije oporavlja od recesije, a da je zahvaljujući značajnim mjerama konsolidacije i boljoj naplati poreza, znatno smanjen budžetski deficit.

U izvještaju se ističe da je Srbija uspješno finalizovala akcione planove potrebne za otvaranje pregovaračkih poglavlja, koji se odnose na vladavinu prava.

Beograd je igrao konstruktivnu ulogu i regionu i ostao posvećen normalizaciji odnosa sa Prištinom, sa kojom su postignuti ključni sporazumi.

Srbija je imala veoma konstrukitvnu ulogu u rješavanju migrantske krize, ocjenjuje Evropska komisija u danas objavljenom izvještaju.

U dokumentu se takođe ističe da i pored poboljšanog zakonskog okvira situacija u vezi sa vladavinom prava i nezavisnosti pravosuđa još nije zadovoljavajuća, jer nijesu sasvim otklonjene mogućnosti političkog uticaja na tužioce i sudove.

Srbija je uspostavila pravni i institucionalni okvir za poštovanje temeljnih prava, a potrebno je obezbijediti dosljednu primjenu širom zemlje, uključujući zaštitu manjina, navodi Komisija.

U posljednje vrijeme poboljšanja je saradnja između vlasti i nezavisnih regulatornih tijela i ombudsmana, ali potrebno je dodatno poboljšanje, ocjenjuje se u izvještaju.

Komisija uz to smatra da je potrebno učiniti više da se obezbijedi puno poštovanje slobode medija i slobode izražavanja, naročito u pogledu transparentnosti vlasništva i finansiranja medija.

Srbija će morati da progresivno prilagođava spoljnu i bezbjednosnu politiku sa politikom u EU u periodu do pristupanja, podsjeća Evropska komisija.

Komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han ocijenio je ranije danas da su se stekli uslovi za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

"Vjerujem da su se stekli uslovi da se ona otvore ove godine", rekao je Han, predstavljajući paket izvještaja o napretku država kandidata i potencijalnih kandidata pred Spoljnopolitičkim odborom EP.

Mekalister: Srbija ostvarila dovoljan napredak za otvaranje prvih poglavlja

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas, povodom Izvještaja EK o napretku Srbije na putu ka EU, da je važno da Komisija smatra da je Srbija ostvarila dovoljan napredak da otvori prva poglavlja.

"Ono što sam vidio u izvještaju i što je važno je da Komisija smatra da je Srbija ostvarila dovoljan napredak da otvori prva poglavlja", rekao je Mekalister.

On je dodao da je zadovoljan što je komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han naglasio da očekuje otvaranje poglavlja do kraja godine.

"Pozdravljam što je Han danas ponovio da neće biti zastoja u radu Evropske komisije na proširenju i da evropska perspektiva ostaje važna kao i uvijek," naveo je Mekalister poslije toga u saopštenju.

On je ukazao da nova metodologija Izvještaja o napretku obezbjeđuje transparentnost i daje realističan pregled procesa pridruživanja EU.

Izvještaj ne slijedi samo strategiju pohvala i kritika već izdvaja precizne tačke na koje zemlje treba da obrate pažnju, naveo je Mekalister.

Prema njegovim riječima, Srbija je činila konstantan napredak prema EU, usvojila je važne ekonomske reforme, usredsredila se na regionalnu saradnju i postigla ključne sporazume sa Kosovom.

"Htio bih takođe da pohvalim napore vlade i naroda Srbije da odgovore na ogroman priliv izbjeglica," istakao je Mekalister.

On je međutim naveo da ostaje još posla na planu reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i garantovanja slobode izražavanja.

"Dan kada bude otvoreno prvo poglavlje biće i trenutak kada će početi istinski rad u Srbiji. Srbija je na putu ka EU. Koliko će brzo napredovati narednih godina, zavisi prvenstveno od same Srbije," zaključio je Mekalister.

Bonus video: