Lajčak: Za Kosovo u Unesko prvo dogovor Beograda i Prištine

"Želimo da to partneri (Kosovo i Srbija) tumače kao svojevrsnu poruku da međunarodna zajednica očekuje od njih da takve predloge podnose na osnovu uzajamnog dogovora i uz uzajamnu saglasnost, onako kako su to svojevremeno činile Češka i Slovačka", kazao je sinoć Lajčak
4 komentar(a)
Miroslav Lajčak, Foto: Vlada Crne Gore
Miroslav Lajčak, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.11.2015. 08:18h

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je da je Slovačka glasala protiv prijema Kosova u Unesko zato što svijet od Prištine i Beograda očekuje da takve predloge daju na osnovu uzajamnog dogovora, kao što su svojevremeno činile Češka i Slovačka.

"Želimo da to partneri (Kosovo i Srbija) tumače kao svojevrsnu poruku da međunarodna zajednica očekuje od njih da takve predloge podnose na osnovu uzajamnog dogovora i uz uzajamnu saglasnost, onako kako su to svojevremeno činile Češka i Slovačka", kazao je sinoć Lajčak tokom posjete Bosni i Hercegovini slovačkoj agenciji TASR.

Slovački ministar upozorio je da komplikovana i osjetljiva pitanja moraju da se rješavaju u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

"Naš interes je da dijalog jačamo. Jedan od razloga zašto smo zauzeli negativan stav jeste to da ta tema nije bila predmet dijaloga i plašimo se da bi mogla da ga pogorša", rekao je Lajčak.

To što je Slovačka bila među zemljama koje su u ponedjeljak glasale protiv prijema Kosova u Unesko, prema riječima Lajčaka, u skladu je sa stavom Slovačke o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ali nije neprijateljski stav prema Kosovu

"Slovačka je podržavala ili, u najmanju ruku, nije kočila integraciju. Istovremeno govorimo o važnoj ulozi dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Lajčak.

Kosovo juče nije primljeno u Unesko, a na glasanju su od 142 članice 92 glasale za, dok ih je 50 bilo protiv. Uzdržanih je bilo 29.