Kosovo nije primljeno u Unesko

Tomislav Nikolić danas je građanima Srbije i njenoj vladi čestitao "pobjedu povodom glasanja o članstvu za prijem Kosova na Generalnoj konferenciji Unesko" i ocijenio da ta "pobjeda nije izvojevana novcem već poštovanjem koje svijet gaji prema srpskoj državi i narodu"
115 pregleda 0 komentar(a)
UNESCO sjedište, Foto: Unesco.org
UNESCO sjedište, Foto: Unesco.org
Ažurirano: 09.11.2015. 16:12h

Kosovo nije primljeno u članstvo Uneska, jer nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu.

Glasale su 142 članice, za je glasalo 92, protiv je bilo 50, a uzdržanih je bilo 29. Za dvotrećinsku većinu je bilo neophodno 95 glasova, pa su za usvajanje predloga nedostajala tri glasa.

Za prijem Kosova u Unesko glasale su: Avganistan, Albanija, Nemačka, Andora, Saudijska Arabija, Australija, Austrija, Bahami, Bahrein, Belgija, Belize, Benin, Brunej Darusalam, Bugarska, Burkina Faso, Kanada, Kostarika, Obala Slonovače, Hrvatska, Danska, Džibuti, El Salvador, UAE, Estonija, Makedonija, Fiđi, Finska, Francuska, Gabon, Gambija, Gana, Grenada, Gvineja, Gvajana, Haiti, Honduras, Mađarska, Kukova Ostrva, Salomonska Ostrva, Irska, Island, Italija, Jordan, Kuvajt, Lesoto, Letonija, LIberija, Libija, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Malavi, Malta, Monako, Crna Gora, Nauru, Niger, Norveška, Novi Zeland, Oman, Pakistan, Palaos, Panama, Papua Nova Gvineja, Holandija, Portugal, Katar, Dominikanska Republika, Češka, Tanzanija, Velika Britanija, Ruanda, Sent Lucija, Sent Kits i Nevis, San Marino, Samoa, Senegal, Sijera Leone, Slovenija, Somalija, Sudan, Švedska, Švajcarska, Čad, Tajland, Istočni Timor, Togo, Tonga, Turska, Tuvalu, Vanuatu, Jemen.

Protiv prijema Kosova u Unesko glasale su: Južna Afrika, Angola, Argentina, Jermenija, Belorusija, Bolivija, Bocvana, Brazil, Čile, Kina, Kipar, Kongo, Kuba, Ekvador, Eritreja, Španija, Etiopija, Ruska Federacija, Gruzija, Gvatemala, Ekvatorijalna Gvineja, Indija, Indonezija, Kazahstan, Kirgistan, Liban, Maroko, Mauricijus, Mozambik, Meksiko, Mjanmar, Namibija, Nikaragva, Uganda, Palestina, Paragvaj, Filipini, Sirija, Moldavija, Demokratska Republika Kongo, Narodna Demokratska Republika Laos, Narodna Demokratska Republika (Severna) Koreja, Srbija, Slovačka, Južni Sudan, Šri Lanka, Surinam, Urugvaj, Venecuela, Zimbabve.

Uzdržane države bile su: Alžir, Bangladeš, Barbuda, Butan, BiH, Burundi, Kamerun, Komori, Egipat, Grčka, Gvineja-Bisao, Jamajka, Japan, Kenija, Mali, Nepal, Nigerija, Peru, Poljska, Centralno Afrička Republika, Republika (Južna) Koreja, Rumunija, Sent Vinsent i Grenadin, Sejšeli, Singapur, Trinidad i Tobago, Tunis, Vijetnam, Zambija.

Države koje nijesu prisustvovale glasanju: Azerbejdžan, Zelenortska Republika, Kambodža, Maršalska Ostrva, Iran, Irak, Madagaskar, Maldivi, Mauritanija, Mongolija, Uzbekistan, Svazilend, Tadžikistan, Turkmenistan, Ukrajina.

Predlog za prijem Kosova je prethodno obrazložen da nije u pitanju glasanje za priznanje Kosova kao države ili za ulazak u UN, već zahtjev da se "građanima Kosova omogući pristup kulturnim vrijednostima i obrazovanju", kao i da se "na kraju podrži misija Uneska".

Na drugoj strani, ponovljeno je da bi prijem Kosova u Unesko značio politizaciju te organizacije, kao i kršenje međunarodnog prava.

Prethodno je Generalna konferencija na predlog Srbije glasala o odlaganju izjašnjavanja o ovoj temi, ali je taj predlog odbijen.

Protiv predloga Srbije bilo je 89 zemalja, za 59, 22 članice Uneska su bile uzdržane‚ a 16 nije prisustvovalo glasanju.

Dačić: Ko želi pobijediti, ne smije izgubiti

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić govoreći o odluci Uneska da ne primi Kosovo parafrazirao je rečenicu iz stripa "Alan Ford" - "ko želi pobijediti, ne smije da izgubi".

Dačić je rekao da je Srbija danonoćno radila na tome da obezbijedi dovoljno glasova na Generalnoj konferenciji i da se u Parizu pokazalo ko su pravi prijatelji.

"Hvala i onima koji su glasali za prijem Kosova, jer su pokazali da nam nisu baš neki prijatelji", rekao je Dačić.

Osim parafraziranja kultnog citata Broja Jedan iz Alana Forda "Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti", Dačić je u ozbiljnijem tonu rekao i da su brojne zemlje trpjele ogromne pritiske da glasaju za prijem Kosova.

Vučić: Mi Srbi ne želimo da se pravimo previše važni

Srbija nije poražena, a to više i nije velika novost, jer polako ali sigurno učimo da u najmanju ruku ne gubimo, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić poslije odluke Uneska da ne primi Kosovo u tu organizaciju.

"Kako jedna stara izreka kaže - bahatost je najveći neprijatelj pobjede. Ja ne želim da likujem, niti mi Srbi želimo da se pravimo važni, ali hoćemo svima povodom odbijanja zahtjeva Kosova da uđe u Unesko da kažemo: Srbija nije poražena i to više i nije velika novost, i Srbija polako, ali sigurno uči u najmanju ruku da ne gubi", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su najbolji dokaz za to činjenica da je Srbija i u slučaju Rezolucije o Srebrenici, ekonomske agresije Hrvatske, kao i današnje sjednice Generalne konferencije Uneska imala uspješan kraj.

Vučić je rekao da su srpski narod i zemlja završili sa kompleksima i frustracijama, da se bore za, a ne protiv, da štiite svoje interese, i da više nijesu neko kome se nameće bilo čija volja."

"Štiteći interese naroda suprotstavili smo se jačima od sebe, koji nas nijesu unizili", rekao je Vučić i istakao da je ponosan na zemlju i na narod.

On je rekao da će Srbija neke utakmice i gubiti, ali da neće odstupiti od svojih principa, te da neće ulaziti u sukobe već će pokušavati da dijalogom riješi sve probleme.

Vučić je poručio Prištini da neće da odgovara na uvrede uvredama već da se zalaže za nastavak dijaloga i rješavanje problema kroz razgovor.

"Moj odgovor je: radite svoj posao, nećemo kamenom da vas gađamo, niti na kamen da kamenom odgovaramo, tražimo nastavak dijaloga i da razgovorom rješavamo probleme, a ne nametanjem ili izazivanjem kriza u odnosima", rekao je Vučić.

On je naglasio još jednom da Beograd želi nastavak dijaloga i dodao bi i ovo pitanje "da je bilo pameti" bilo rješavno u okviru dijaloga, a ne pokušajima da se Srbija gazi ili unizi .

"Srbiju neće niko da gazi, niko neće da unizi. Srbija to neće dozvoliti", poručio je Vučić.

Srbija je, kako je rekao, spremna na brojne kompromise kako bi se obezbijedio bolji život za sve ljude na Kosovu i Metohiji, ali da svi moraju da ispunjavaju svoje obaveze i dogovore.

"Srbija drži do toga i tako će se ponašati i u budućnosti", kazao je Vučić.

Tači: Kosovu falilo tri glasa

Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači je sa žaljenjem konstatovao da je Kosovu falilo tri glasa da postane članica Uneska i pohvalio kampanju koja je vođena za prijem Kosova, prenijeli su kosovski mediji.

Tači je na svom nalogu na Fejsbuku napisao:

"Velika većina zemalja svijeta je glasala za Kosovo. Na žalost, falila su nam tri glasa za neophodnu većinu. Za ukupno 10 mjeseci koliko je trajala tajna i javna kampanja dali smo svoj maksimum i što je važno, i građani i prijatelji Kosova su mnogo učinili. Kosovo se na svome putu ne može zaustavitii mi ćemo da se kandidujemo za učlanjenje u druge organizacije uključujući i ponovo za ulazak u Unesko", napisao je.

Nikolić čestitao "pobjedu"

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić danas je građanima Srbije i njenoj vladi čestitao "pobjedu povodom glasanja o članstvu za prijem Kosova na Generalnoj konferenciji Unesko" i ocijenio da ta "pobjeda nije izvojevana novcem već poštovanjem koje svijet gaji prema srpskoj državi i narodu", saopšteno je iz kancelarije predsjednika Srbije.

"Čestitam građanima Srbije što su imali povjerenja da ćemo braniti i odbraniti ono što su naši preci čuvali vjekovima. Ovo je pravedna i moralna pobjeda u skoro nemogućim uslovima, kada često ono što je ispravno ne može da računa na podršku većine", naveo je Nikolić.

Nikolić je Vladi Srbije čestitao "što je uložila mnogo diplomatskih napora i nije odustajala ni kada se činilo da je sve izgubljeno".

"Dokazali smo da kada svi radimo u interesu Srbije možemo da ostvarimo nemoguće...Ovo je nastavak borbe za Kosovo".

SPC pozdravila odluku

Srpska pravoslavna crkva pozdravila je danas odluku Uneska i pozvala na dijalog i izgradnju povjerenja, saopštio je SPC.

"Srbija i SPC su sve vrijeme tražili odlaganje ove rasprave, kako bi se izbjegla nepotrebna politička konfrontacija, ali pošto zahtjev Srbije nije usvojen, pristupilo se glasanju koje je pokazalo da u Unesku ipak ne postoji spremnost da se donose ishitrene političke odluke koje ugrožavaju bezbjednost kulturne baštine i dijalog koji Beograd već vodi sa Prištinom", navodi se u saopštenju. Dodaje se da je očigledno da se pitanje duhovne i kulturne baštine ne može i ne smije rješavati politizacijom, posebno u situaciji gdje je nakon rata na Kosovu uništeno toliko mnogo hrišćanskih pravoslavnih svetinja i grobalja, javlja Beta.

"Povjerenje se mora graditi djelima, a ne riječima, a ponajmanje negiranjem veoma teške situacije u kojoj već godinama poslije rata živi naš vjerni narod i naše svetinje na Kosovu. Zato i ovom prilikom SPC poziva na dijalog i izgradnju povjerenja kao jedini put za rješavanje svih problema i zahvaljuje svim onim zemljama koje su dale podršku putu dijaloga i razumijevanja", navodi se u saopštenju.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je ranije danas da bi članstvo Kosova u Unesku bila tragedija kulture u svijetu i da će crkva braniti silom ukoliko se nešto otima silom.

Poglavar SPC rekao je novinarima u Beogradu da očekuje da će danas u Pariz progovoriti savjest koja je na strani Srbije.

"Crkva blagosilja odbrambene ratove. Rat jeste zlo, ali kada nam neko nešto otima moramo da se branimo. Ako se nešto otima i ako ne možete milom da se odbranite, šta nam preostaje nego da se branimo silom", rekao je patrijarh SPC.

Mustafa: Ponudili smo garancije za srpsku baštinu na Kosovu

Kosovski premijer Isa Mustafa duboko žali zbog odluke Generalne konferencije Uneska da Kosovo ne bude primljeno u tu organizaciju.

On je Srbiju optužio da je uvijek vodila rasističku kampanju protiv Kosova, koju je posebno pojačala tokom ovog procesa jer joj je, kako kaže, smetala prozapadna orijentacija Prištine.

"To je posebno uticalo na neke zemlje koje imaju iste interese kao i Srbija. Ali, to nas neće zaustaviti, jer smo odlučni da neumorno radimo na jačanju države Kosovo, kako bismo je afirmisali kao uspješan projekat koji služi interesima svih njenih građana i koja doprinosi miru, toleranciji i prosperitetu", naglasio je Mustafa.

Priština, kaže Mustafa, neće odustati od svoje evroatlantske agende i ubijediće sve,da zaslužuje da postane dio svih međunarodnih organizacija.

Mustafa, koji se nalazi u Viljnusu, najavljuje da će Kosovo nastaviti da promoviše međunarodnu saradnju preko obrazovanja, nauke i kulture unapređivanjem univerzalnog prava na pravdu, vladavinu prava i ljudskih prava, zajedno sa ostalim osnovnim principima Ujedinjenih nacija.

To su, kazao je, osnovni principi za demokratsko društvo ka kome je orijentisano Kosovo potpunim društvenim i kulturnim konsenzusom.

"Poslije potpisivanja SSP-a Kosovo očekuje da dobije dobre vijesti iz Brisela u vezi liberalizacije viznog režima", rekao je kosovski premijer, prenijeli su mediji u Prištini.

On jje ranije danas kazao i da je Kosovo dalo "sve garancije" da će srpska baština na njenoj teritoriji biti zaštićena, kako bi se smanjilo protivljenje Beograda ulasku Kosova u Unesko.

"Vidjeli smo da se Srbija brine za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC). Ponudili smo sve garancije da ćemo štititi i održavati odnose sa SPC, u pogledu dobara i vjerskog djelovanja", rekao je u Viljnusu Mustafa za AFP.

"Manastiri i crkve su uvijek bile štićene i čuvane na Kosovu", rekao je Mustafa i dodao da Kosovo ima mlado stanovništvo sa više od 50 odsto mlađih od 25 godina i da je zainteresovano za obrazovne programe Uneska.

"Nadamo se da ćemo dobiti većinu glasova i postati član", ziavio je Mustafa za AFP, nekoliko sati prije glasanja o prijemu Kosova u članstvo Unesko.

Deda: Prekinuti dijalog sa Srbijom

Poslanik opozicionog kosovskog pokreta Samoopredjeljenje Iljir Deda rekao je da poslije današnjeg glasanja u Unesku Kosovo treba da prekine dijalog sa Srbijom.

"Kosovo odmah treba da prekine učešće u dijalogu u Briselu. Nemoguće je normalizovati odnose do konačnog priznanja nezavisnosti (od strane Srbije)", izjavio je Deda za prištinske medije.

Opoziciona Alijansa za budućnost Kosova izrazila je danas žaljenje zbog toga što Kosovo nije primljeno u Unesko, ali i naglasila da ta odluka ne treba da odvrati Kosovo od odlučnosti da postane članica te i drugih međunarodnih organizacija.

U saopštenju se ističe da je Kosovo u potpunosti zaslužilo da bude članica Uneska, ali da današnje glasanje pokazuje koiliko je taj put komplikovan.

Navodi se takođe da "ustupci koje je Kosovo prihvatilo u odnosu na susjedne zemlje, uključujući i dva posljednja sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom, nijesu bili dovoljni da Srbija ne vodi "divlju" kampanju protiv učlanjenja Kosova u Unesko".

"Međutim, to ni u kom slučaju ne treba da nas odvrati od našeg opredjeljenja i odlučnosti za učlanjenje u Unesko, UN i druge organizacije", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: