Formirana prelazna Vlada Makedonije

Dogovor postignut rano jutros podrazumijeva da zamjenici ministara iz SDSM u prelaznoj Vladi premijera Nikole Gruevskog, koji je i lider VMRO DPMNE, imaju pravo veta na odluke koje se tiču organizacije vanrednih parlamentarnih izbora
3 komentar(a)
Skoplje, Foto: Wikimedia
Skoplje, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 06.11.2015. 12:05h

Poslije više od deset sati razgovora, lideri četiri makedonske i albanske partije iz vlasti i opozicije su, uz posredovanje belgijskog učesnika u pregovorima Pitera Vanhauta, postigli rano jutros u Skoplju dogovor o formiranju prelazne Vlade Makedonije, što je jedan od uslova za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u aprilu 2016. godine.

Kako su objavili mediji u Skoplju, novi ministar unutrašnjih poslova Makedonije je Oliver Spasovski, dok je nova ministarka za rad i socijalna pitanja je Frosina Remenska, oboje na predlog opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), a oni će preuzeti funkcije na kojima su se nalazili ministri iz vladajuće VMRO DPMNE.

Prema dogovoru koji je potvrda ranije potpisanog sporazuma između četiri partije - od 2. juna i 15. jula, a u cilju prevazilaženja političke i institucionalne krize u Makedoniji, dogovoreni su i novi zamjenici ministara iz redova opozicionog SDSM – zamjenik ministra finansija biće Kire Naumov, zamjenik ministra poljoprivrede biće Ljupčo Nikolovski i zamjenik ministra informatike biće Aleksandar Kiracovski.

Dogovor postignut rano jutros podrazumijeva da zamjenici ministara iz SDSM u prelaznoj Vladi premijera Nikole Gruevskog, koji je i lider VMRO DPMNE, imaju pravo veta na odluke koje se tiču organizacije vanrednih parlamentarnih izbora.

U januaru 2016. godine očekuje se i da premijer Makedonije Nikola Gruevski podnese ostavku na tu funkciju, što je takođe utvrđeno dogovorom postignutim u junu i julu u Skoplju između lidera četiri partije iz vlasti i opozicije, a uz posredovanje evrokomesara Johanesa Hana i ambasadora EU i SAD u Skoplju, Aive Orava i Džesa Bejlija.

Dogovorima postignutim u Skoplju 2. juna i 15. jula, koji između ostalog podrazumjevaju i formiranje prelazne vlade, prethodio je niz pregovora koji su vođeni u Briselu i Strazburu između vladajuće VMRO DPMNE i opozicionog SDSM, čiji je lider Zoran Zaev.

Bonus video: