Dačić zatražio odaganje rasprave o prijemu Kosova u Unesko

Dačić je ocijenio da je zahtev za prijem Kosova u Unesko bez presedana u dosadašnjoj istoriji te organizacije
8 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 04.11.2015. 16:41h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zatražio je danas da se odloži debata o prijemu Kosova u Unesko kako bi se dala šansa dijalogu "jer to je jedini način da se i o ovom pitanju postigne obostrano prihvatljivo rješenje i time izbegnu dalje podjele, politizacija i konfrontacija unutar Uneska". "Svojom podrškom odlaganju pomozite da se dođe do održivog rješenja koje neće biti rezultat jednostranosti i nametanja, već konstruktivnog pristupa i dijaloga. To je ono što tražimo. Šansu za dijalog i dogovor umjesto unilateralizma. Ovakav pristup je i u duhu principa na kojima je utemeljena ova Organizacija i, uvjereni smo, u najboljem je interesu regionalne stabilnosti i saradnje", rekao je Dačić u govoru na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu. Dačić je naglasio da je od ključne važnosti da se sačuva moralni kredibilitet Uneska koji treba da ostane veran svojim izvornim principima i ciljevima. "Unesko ne donosi političke odluke o državnosti. Posebno se ne smije dozvoliti da Organizacija bude stavljena u funkciju afirmacije ilegalne i jednostrano proglašene nezavisnosti dela teritorije jedne države članice UN, čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovani važećom i pravno obavezujućom rezolucijom SB UN. Reč je naravno o zahtjevu za prijem tzv. 'Republike Kosovo' u članstvo Uneska", rekao je Dačić. Dačić je ocijenio da je zahtev za prijem Kosova u Unesko bez presedana u dosadašnjoj istoriji te organizacije. "Suprotstavljajući mu se, Srbija brani međunarodno pravo, Povelju UN i vrhovni autoritet SB UN na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbjednosti. Ovi principi moraju biti poštovani u punoj mjeri, jer samo na taj način postojeći sistem međunarodnih odnosa, čiji je temelj Povelja UN, može biti očuvan, a međunarodno pravo sačuvati svoje univerzalno važenje", dodao je. Dačić je kazao da je sastanak Izvršnog savjeta Uneska održan 21. oktobra pokazao i duboku podijeljenost članstva jer, kako je dodao "od 58 članica ovog tela, apsolutna većina, njih 31, faktički nije podržala usvajanje preporuke" o prijemu Kosova u Unesko.

Šef srpske diplomatije je naglasio da "nije namera, ni želja Srbije, da se bilo ko izoluje ili spriječi da ima pristup aktivnostima Uneska".

"Činjenica je da Kosovo i Metohija i sada učestvuje u mnogobrojnim aktivnostima Organizacije, ali na statusno neutralan način i u skladu sa rezolucijom SB UN 1244, što najbolje pokazuje da je prava intencija podnosilaca ovog zahtjeva isključivo politička", rekao je.

Dačić je naglasio i da je Srbija snažno posvećena Briselskom dijalogu sa Prištinom u kome, dodao je, "razgovori o imovini Srpske pravoslavne crkve, kao i statusu i zaštiti srpskog kulturnog nasljeđa na prostoru Kosova i Metohije tek slijede".